Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exminister zahraničných vecí Korčok patrí medzi dôstojných nástupcov prezidentky Čaputovej

.sita .slovensko

Myslí si to politológ Tomáš Koziak. Pokiaľ Korčok ohlási kandidatúru, bude patriť medzi tých najvýznamnejších favoritov prezidentských volieb.

Exminister zahraničných vecí Korčok patrí medzi dôstojných nástupcov prezidentky Čaputovej Ivan Korčok a prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia demisií ministrov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a vymenovania nových členov vlády v Prezidentskom paláci. Bratislava, 13. september 2022. SITA/Branislav Bibel

taktiež si vie predstaviť, že by ich aj vyhral. „Všetko bude závisieť od toho, či prezidentskú kandidatúru predsa len príjme, a či dokáže voľby vyhrať. Je možné, že pravicové politické strany postavia viacero kandidátov a voľba sa roztriešti," vysvetlil.

Koziak dodal, že Kresťanskodemokratické hnutie Korčoka podporiť neplánuje a predstaví vlastného kandidáta. Kandidatúru na prezidenta zároveň zvažuje aj exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. „Tých faktorov, prečo by Korčok voľby nemusel vyhrať, je viacero. V každom prípade to nevylučuje to, že by Korčok mohol byť jedným z najvýznamnejších kandidátov, ktorí majú šancu voľby vyhrať a úrad zastávať veľmi dôstojne," myslí si politológ.

Bývalý šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok v stredu oznámil, že bude zvažovať svoju kandidatúru na post prezidenta vo voľbách v roku 2024. Ako povedal na krátkom brífingu, nepočítal s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová už nebude kandidovať. Keďže od jej vyhlásenia ubehlo len niekoľko hodín, nevie sa vyjadriť k tomu, či príjme prezidentskú kandidatúru. 

Podľa svojich slov potrebuje dostatok času na to, aby dôsledne zvážil všetky aspekty a nevie, kedy sa definitívne rozhodne. „Som si vedomý toho, že v spoločnosti je dopyt po tom, aby bola zachovaná vysoká miera dôvery voči úradu hlavy štátu. Zdieľam spôsob výkonu mandátu pani prezidentky, to, ako komunikovala a ako reprezentovala Slovenskú republiku,“ dodal Korčok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite