Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci prelomili veto prezidentky pri tretej hodine telocviku, rozšíria sa aj dotácie na obedy pre žiakov

.tasr .sita .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová navrhovala posunúť jej účinnosť na rok 2025. Účinnosť sa posúva len pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični a pre štvrtý ročník cirkevných škôl.

Poslanci prelomili veto prezidentky pri tretej hodine telocviku, rozšíria sa aj dotácie na obedy pre žiakov SITA/Jakub Julény

tretia hodina telesnej výchovy na základných školách sa zavedie od 1. septembra 2023. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu opätovne schválili novelu školského zákona, pričom odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá legislatívu vetovala. Navrhovala posunúť jej účinnosť na rok 2025. Účinnosť sa posúva len pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični a pre štvrtý ročník cirkevných škôl.

Vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dvoch hodín týždenne.

Výnimku budú mať tie základné školy, ktoré majú menej ako päť tried, keďže sa predpokladá, že nemajú telocvičňu. „Predmetná právna úprava umožňuje školám vyučovať telesnú a športovú výchovu nad minimálny rozsah napríklad prostredníctvom zvýšenia cez voliteľné (disponibilné) hodiny,“ píše sa v dôvodovej správe k opätovne schválenej úprave.

Účinnosť sa posúva pre školy, ktoré k 31. augustu 2023 nemajú prístup k telocvični z dôvodu možnosti dobudovania chýbajúcej školskej infraštruktúry. Nová legislatíva bude pre ne platiť od 1. septembra 2025. Rovnako sa takto odkladá účinnosť aj pre štvrtý ročník cirkevných škôl. Tieto majú podľa predkladateľov k dispozícii len jednu disponibilnú hodinu, ktorú väčšinou využívajú na predmet náboženstvo.

štátne dotácie na obedy pre žiakov sa od septembra rozšíria

Nárok na štátnu dotáciu na stravu bude mať od septembra tohto roka aj približne 11-tisíc žiakov prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR od poslancov za hnutie Sme rodina, ktorú schválil parlament. Zavedenie dotácie aj pre žiakov osemročných gymnázií si do konca tohto roka vyžiada 101,2 tisíca eur a v ďalších rokoch 303,6 tisíca eur ročne. Novela zákona zrovnoprávni deti, ktoré chodia na základnú školu a deti, ktoré študujú na osemročných gymnáziách a sú v rovnakom veku.

Od začiatku mája sa opätovne zaviedla plošná štátna dotácia na obedy pre deti v materských a základných školách. Na každý obed dieťaťa v poslednom ročníku materskej školy štát prispieva sumou 1,40 eura, na obed žiaka prvého stupňa na základnej škole sumou 2,10 eura a na obed žiaka druhého stupňa na základnej škole sumou 2,30 eura. Plošné dotácie na stravu pritom nemajú vplyv na čerpanie daňového bonusu na dieťa. Rodič dieťaťa musel o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite