Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka prijala laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž

.tasr .slovensko

Pri tejto príležitosti poďakovala všetkým záchranárom, policajtom, hasičom, zdravotníckym pracovníkom či operátorom na tiesňových linkách.

Prezidentka prijala laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž SITA/Martin Medňanský

prezidentka Zuzana Čaputová v utorok prijala laureátov ocenenia Zlatý záchranársky kríž. Pri tejto príležitosti poďakovala všetkým záchranárom, policajtom, hasičom, zdravotníckym pracovníkom či operátorom na tiesňových linkách. „Vážme si, prosím, ich prácu a nezdráhajme sa dať im to najavo,“ uviedla na sociálnej sieti. 

Hlava štátu skonštatovala, že za ocenenými i nominovanými sú príbehy, ktoré spája ľudskosť a solidarita. Podotkla, že síce profesia záchranára predpokladá, že sa jej budú venovať zdatní ľudia, vybavení odbornými znalosťami i patričnou dávkou ľudskosti a ochoty pomáhať, napriek tomu je veľkou skúškou čeliť zoči-voči kritickej situácii. „Či dokáže zareagovať správne, či dokáže zmobilizovať všetky svoje schopnosti. Ocenení záchranári na tieto otázky odpovedali bez váhania. Nie slovami, ale svojimi činmi,“ poznamenala prezidentka. 

Za rok 2021 boli udelené tri Zlaté záchranárske kríže a jedno čestné uznanie. Porota hodnotila 46 nominácií. Za rok 2022 pridelili štyri ocenenia a tri čestné uznania. Vyberalo sa z 54 návrhov. 

Zlatý záchranársky kríž je nadrezortné ocenenie záchranárov všetkých zložiek integrovaného záchranného systému, profesionálnej i laickej verejnosti. Jeho podstatou je hľadať a oceňovať výnimočné činy s vysokou mierou profesionality u laikov a nadštandardným prístupom profesionálov, ktorí svojou obetavosťou, efektivitou i vysokou kvalitou zásahu významne prispeli k záchrane ľudských životov, k ochrane zdravia a majetku.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite