Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žitňanská navrhuje zvýšiť príspevok pre deti so závažnými zdravotnými problémami

.sita .slovensko

Novela sa týka špecializovaných samostatných skupín v akreditovaných centrách, ktoré majú neverejného zriaďovateľa a poskytujú starostlivosť v špecializovanej samostatnej skupine pre deti s duševnou poruchou,

Žitňanská navrhuje zvýšiť príspevok pre deti so závažnými zdravotnými problémami SITA/Diana Černáková

národná rada SR dnes posunula do druhého čítania novelu zákona o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele, na základe ktorej by sa mal zvýšiť príspevok pre deti so závažnými zdravotnými problémami, ktoré sú v starostlivosti Centier pre deti a rodiny. Novela sa týka špecializovaných samostatných skupín v tzv. akreditovaných centrách, teda tých, ktoré majú neverejného zriaďovateľa a poskytujú starostlivosť v špecializovanej samostatnej skupine pre deti s duševnou poruchou, ktorých stav si vyžaduje takúto starostlivosť alebo pre deti, ktorým je potrebné vzhľadom na ich zdravotný stav poskytovať osobitnú starostlivosť v špecializovanej samostatnej skupine. Novelu do parlamentu predložila nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská (Demokrati).

„Tieto deti vzhľadom na svoj zdravotný stav potrebujú napríklad častejšie cestovať za lekármi či na rehabilitácie, vyžadujú špecializovaný prístup a rôzne pomôcky. Na centrá, ktoré sa o ne starajú, sú tak vynakladané obrovské finančné, ale aj profesionálne nároky, ktoré nie je možné pokryť pri súčasnom nastavení financovania, ktoré nedostatočne reflektuje, či je dieťa zdravé alebo nie," informovala Žitňanská. Novelou by sa taktiež mala navýšiť maximálna určená suma na miesto v takejto skupine o 40 percent.

Poslankyňa ďalej uviedla, že v prípade financovania takýchto miest v špecializovaných samostatných skupinách tzv. priemerkou nie je možné predpokladať, že starostlivosť bude poskytovaná v požadovanej kvalite a najmä, že bude na strane akreditovaných subjektov záujem poskytovať takúto formu odbornej pomoci a starostlivosti deťom. V priemerke sú zohľadnené aj miesta v špecializovaných skupinách na jednej strane a v skupinách pre mladých dospelých na strane druhej. „Nedostatočné financovanie akreditovaných centier môže byť tak príčinou toho, že iba dve takéto centrá z celkového počtu 31 majú zriadené špecializované skupiny pre deti so zdravotným znevýhodnením," dodala Žitňanská.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite