Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament schválil zmiernenie sankcií za porušenie mýtnych pravidiel

.sita .slovensko

Táto zmena rozlíši výšku sankcii medzi prevádzkovateľom vozidla a správcom, poskytovateľom Európskej služby elektronického výberu mýta.

Parlament schválil zmiernenie sankcií za porušenie mýtnych pravidiel pexels

parlament schválil návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu na zmiernenie tvrdosti zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Negatívny vplyv na vodičov a prevádzkovateľov motorových vozidiel alebo jazdných súprav s hmotnosťou nad 3,5 tony mali podľa poslanca zmeny v pokutách. Taraba svoj návrh novely zdôvodnil tým, že vodiči a prevádzkovatelia vozidiel sú neprimerane prísne a viacnásobne sankcionovaní za porušenie povinností pri výbere mýta. Novela zákona zároveň zosúľaďuje problematické časti zákona o výbere mýta so zákonom o diaľničnej známke, čo má odstrániť dvojkoľajnosť pri ukladaní sankcií.

Napríklad za priestupok sa uloží pokuta vo výške päťdesiatnásobku nedoplatku mýta, najviac 800 eur, a v blokovom konaní vo výške tridsaťnásobku nedoplatku mýta, pričom výsledná suma sa zaokrúhli na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 500 eur. Ak by nebolo možné určiť výšku nedoplatku mýta, výška pokuty bude 500 eur. Výška sankcií sa tak zosúladí medzi zákonmi o výbere mýta a diaľničnej známke. Sankcie pri výbere mýta sú totiž oproti diaľničnej známke o 250 % vyššie v porovnaní maximálnych sadzieb pokút.

Za správny delikt bude sankcia od 100 eur do 600 eur. Ak by prevádzkovateľ vozidla uhradil nedoplatok mýta do 24:00 nasledujúceho dňa od porušenia povinnosti, pokutu nedostane. Za správny delikt sa uloží pokuta od 1 500 eur do 10-tisíc eur. Táto zmena rozlíši výšku sankcii medzi prevádzkovateľom vozidla a správcom, poskytovateľom Európskej služby elektronického výberu mýta. Taktiež výška sankcie v prípade prevádzkovateľa vozidla pri výbere mýta je v maximálnej sume 10-tisíc eur vyššia oproti maximálnym sadzbám pokút pri diaľničnej známke, čo je 500 eur.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite