Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liliia prosí Bratislavčanov o pomoc pre zbombardovanú Umaň

.michal Oláh .slovensko

Dnes sa nám podarilo spojiť telefonicky s Lilliou Kushnirenko a jej priateľkou Katyou, ktorá je preživšou obyvateľkou zbombardovaného domu v Umani. Obe ženy nám opísali situáciu v meste a adresovali prosbu o pomoc pre obete ruského raketového útoku na civilné obyvateľstvo v ich rodnom meste.

Liliia prosí Bratislavčanov o pomoc pre zbombardovanú Umaň Boris Németh

lillia je manželkou ukrajinského vojaka nasadeného do ostrých bojov proti ruskej okupácii. Po vypuknutí vojny bola niekoľko mesiacov vojnovou utečenkyňou v Bratislave, do rodnej Umane na Ukrajine sa vrátila koncom minulého roka. „Hlavná príčina, pre ktorú sa vraciam domov, je vzdialenosť od manžela, ktorý bojuje na Ukrajine ako vojak. Keď dostal takzvanú dovolenku, čo skoro nikdy nevie dlho dopredu, kedy to bude, tak kým som reálne prišla zo Slovenska do Umane, trvalo to vyše troch dní a on dostal dovolenku na sedem dní. Videli sme sa preto veľmi málo. Takže chcem byť radšej na Ukrajine blízko manžela. Umaň je 200 km od Kyjeva, je v centre Ukrajiny... Viete, ten pocit, že som tu na Slovensku a pritom neviem, čo sa deje doma, je oveľa horší. Pritom len nedávno raketa trafila dom mojich známych v Mykolajive. Našťastie, práve neboli doma. Uvedomujem si to nebezpečenstvo pre seba aj moje deti, ale ten pocit, že som doma, je silnejší,“ zverila sa v rozhovore pre .týždeň koncom minulého roka Lilia. Pred niekoľkými týždňami bola svedkom raketového zásahu obytného domu v Umani. 

Ráno 28. apríla bol Umaň ostreľovaný ruskými raketami, jedna z nich zasiahla sklad a druhá obytný dom, ktorého fotky s obeťami obleteli celý svet. Prezident Volodymir Zelenskyj odsúdil novú vlnu raketových útokov na civilistov a zaprisahal sa, že Ukrajina odpovie na „ruský teror“ čo najtvrdšie. Moskva tvrdí, že pri „kolektívnom raketovom údere“ cielila na rezervné jednotky ukrajinskej armády, aby im zabránila dostať sa na front, a že „všetky naplánované ciele boli zasiahnuté“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite