Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manželka ukrajinského vojaka Liliia Kushnirenko: Nedá sa vždy riadiť iba logikou, logicky by sme zostali na Slovensku

.michal Oláh .rozhovory

Mnoho ukrajinských žien sa po úteku na Slovensko vracia spolu s deťmi do svojej vlasti zmietanej vojnou. Jednou z mnohých je manželka ukrajinského vojaka nasadeného do ostrých bojov, žurnalistka Liliia. Aké sú motívy ozajstného vlastenectva, nakoľko sú finančne zabezpečení vojaci v prvej línii a prečo si myslí, že Západ nepomáha Ukrajine dosť?

Manželka ukrajinského vojaka Liliia Kushnirenko: Nedá sa vždy riadiť iba logikou, logicky by sme zostali na Slovensku Boris Németh

mnoho ukrajinských žien sa tieto dni vracia do svojej vlasti napriek nebezpečenstvu zranenia alebo smrti s argumentmi, že si nezvykli na Európu, chýba im partner a necítia sa byť preto ženami, prežívajú pocity osamelosti v odlúčení od rodiny a priateľov alebo chcú podporovať svojich partnerov v armáde. Ďalšie majú pocit, že je ich vlasteneckou povinnosťou neodchádzať z krajiny vo vojnovom konflikte. Vy sama ste jednou zo žien, ktoré sa niekoľko mesiacov po úteku na Slovensko vrátili domov na Ukrajinu. Prečo sa ukrajinské ženy napriek nebezpečenstvu vracajú domov?   

Hlavná príčina, pre ktorú som sa vrátila domov, je vzdialenosť od manžela, ktorý bojuje na Ukrajine ako vojak. Keď dostal takzvanú dovolenku, čo nevedel dopredu, kedy to bude, tak kým som reálne prišla zo Slovenska do Umane, trvalo to vyše troch dní a on dostal dovolenku na sedem dní. Videli sme sa preto veľmi málo. Takže chcem byť radšej na Ukrajine blízko manžela. Umaň je 200 km od Kyjeva, je to v priamom centre Ukrajiny. Ďalším problémom bola škola, do ktorej mala moja šesťročná dcéra nastúpiť v Bratislave, na čo nebola absolútne pripravená. 

v čom bol problém so slovenskou školou? 

Starší syn Roman chodil na Slovensku do šiesteho ročníka základnej školy, kde preberali to, čo je na Ukrajine v piatom ročníku. Ukrajinské školy sú učebnou látkou pred slovenskými. A navyše v Umani je už možné navštevovať školu fyzicky, čo je pre deti veľmi dôležité. 

nebojíte sa vrátiť sa  na Ukrajinu, kde vám nad hlavami lietajú rakety, pričom môžete žiť niekoľko stoviek kilometrov v bezpečí na Slovensku? Máte dve malé deti. 

Každý človek sa rozhoduje sám a keď prijíma rozhodnutie vrátiť sa späť, tak si musí uvedomiť aj zodpovednosť za svoje deti.

to ale nie je odpoveď na moju otázku.

Neviem, ako to lepšie vysvetliť, ale keď som doma, hoci je to stresujúce a hrozne nebezpečné, tak viem, že moje srdce je doma. Deti majú v školách protiraketový úkryt a keď sú doma, zdržujú sa hlavne na chodbách, majú tam vytvorené podmienky na hranie.

naozaj  ste racionálne rozhodnutá prijať všetky následky za rozhodnutie vrátiť sa do vojnou zmietanej krajiny? 

Viete, ten pocit, že som tu na Slovensku a pritom neviem, čo sa deje doma, je oveľa horší. Pritom len nedávno raketa trafila dom mojich známych v Mykolajive. Našťastie, práve neboli doma. Uvedomujem si to nebezpečenstvo, chápem, čo mi naznačujete, ale ten pocit, že som doma, je silnejší.   

ako máte zabezpečený domov, do ktorého sa natrvalo vraciate zo Slovenska? 

Keď nebude fungovať elektráreň, musím kúpiť generátor, aby sme mohli mať doma elektrinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite