Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kočner odmieta, že by stál za objednávkou vrážd prokurátorov

.tasr .slovensko

Podľa prokuratúry má Marian Kočner okrem Kuciakovej vraždy stáť aj za objednávkou vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Kočner odmieta, že by stál za objednávkou vrážd prokurátorov SITA/Branislav Bibel

obžalovaný Marian K. odmieta, že by si objednal vraždu trojice prokurátorov. Vyplýva to z jeho piatkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Už skôr odmietol vinu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Podľa prokuratúry má Marian K. okrem Kuciakovej vraždy stáť aj za objednávkou vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. 

„Nebol žiaden dôvod na to, aby som mal akúkoľvek verziu voči Žilinkovi,“ zdôraznil Marian K. Rovnako uviedol, že nemá nič spoločné ani s objednávkou vraždy Šufliarskeho. Zdôraznil, že ani jeden z nich nedozoroval jeho kauzy.

Podotkol, že v minulosti podal na Lipšica trestné oznámenie, lebo bol presvedčený, že ako minister porušoval zákon. "Pokiaľ by bol pán Lipšic akýmkoľvek spôsobom likvidovaný fyzicky, nikdy by som nemohol dokázať moju pravdu a teda to, prečo som podal trestné oznámenie," dodal.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy prokurátorov čelí okrem Mariana K. obžalobe aj trojica Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite