Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka prijala laureátov ocenení Roma Spirit a Lúč z tmy

.tasr .slovensko

Laureát ocenenia Roma Spirit, herec František Balog zdôraznil úspechy a pevné postoje svojich kolegov.

Prezidentka prijala laureátov ocenení Roma Spirit a Lúč z tmy SITA/Diana Černáková Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas prijatia finalistov a laureátov ocenení Roma Spirit a Lúč z tmy, v prezidentskom paláci. Bratislava, 18. apríl 2023

vylučovanie a nenávisť máme šancu poraziť iba vtedy, ak budeme spoločne rozširovať priestor ľudskosti a solidarity. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore počas utorkového prijatia laureátov ocenení Roma Spirit a Lúč z tmy. Vyzdvihla kreativitu a vytrvalosť ocenených, ako aj ich schopnosť vidieť v druhom predovšetkým človeka. Súhrn ich aktivít podľa nej vytvára „ohromujúci celok. “

„Ďakujem vám všetkým. Pokračujte, prosím, a nevzdávajte to, aj keď sa cítite, že idete proti názoru okolia. Osobitne v čase, keď extrém s takou ľahkosťou rozosieva nenávisť voči odlišnosti, musíme spoločne hájiť hodnoty, za ktoré bojovali už naši predkovia, keď sa postavili fašizmu,“ zdôraznila hlava štátu. 

Laureát ocenenia Roma Spirit, herec František Balog zdôraznil úspechy a pevné postoje svojich kolegov. Otvárajú podľa neho témy, ktoré sú často tabuizované. „Emancipačný proces Rómov nie je možný bez účasti majority. Je to proces dynamický, dlhodobý a náročný. Vyžaduje si porozumenie z oboch strán, schopnosť počúvať a prijať toho druhého, ochotu meniť seba samých a hľadať si k sebe svoju, aj keď často cez priepastné rozdiely, “pripomenul.

Laureátka ocenenia Lúč z tmy, riaditeľka súkromného konzervatória v Rimavskej Sobote Gabriela Radičová poďakovala prezidentke za pozitívny vplyv na verejnú mienku a zlepšovanie postavenia Rómov v spoločnosti. Ocenila, že hlave štátu nie je osud Rómov ľahostajný.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite