Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus ONLINE: Vírusová nálož v odpadových vodách stúpla

.tasr .slovensko

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021.

Koronavírus ONLINE: Vírusová nálož v odpadových vodách stúpla

PCR testy potvrdili v utorok na Slovensku 159 pozitívnych na koronavírus. Laboratóriá ich v daný deň vykonali 764. Pozitivita testov stupla 20,9 %.

Za uplynulý deň pribudli dve úmrtia na covid-19. Od začiatku pandémie si nový koronavírus vyžiadal už 21 033 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 459 pacientov s ochorením covid-19. 

vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v siedmich krajoch

Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v siedmom kalendárnom týždni mierne stúpla v Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 59 vzoriek, jedna bola negatívna. „V 40 vzorkách (67,8 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 19 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu,“ ozrejmil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od začiatku vlaňajška sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 7. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 3433 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. „Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 3393 (98,83 percenta) vzoriek, “dodal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite