Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimoriadna schôdza k júnovým voľbám a k stíhačkám MiG-29 bude v pondelok

.sita .slovensko

Pôvodne sa mali k týmto témam konať dve osobitné schôdze, ani jednu sa však nepodarilo otvoriť.

Mimoriadna schôdza k júnovým voľbám a k stíhačkám MiG-29 bude v pondelok SITA/BRANISLAV BIBEL

v utorok 14. februára sa nepodarilo otvoriť schôdzu k darovaniu migov Ukrajine, pretože plénum neschválilo program. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pred začatím schôdze informoval, že minister obrany Jaroslav Naď musel odísť do Bruselu na dlhodobo plánované rokovanie ministrov obrany vo formáte Ramstein a následne rokovanie ministrov obrany členských krajín NATO. 

Naď požiadal koaličných partnerov, aby sa zatiaľ o tejto téme nerokovalo a zároveň dal verejný prísľub, že bez predchádzajúceho prerokovania v Národnej rade SR stíhačky na Ukrajinu neodídu. Vláda, ktorej bola vyslovená nedôvera, nemá podľa Smeru-SD pôsobnosť rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. Preto chcú, aby Národná rada SR vyslovila nesúhlas s akoukoľvek formou odovzdania stíhačiek vo vlastníctve Slovenskej republiky Ukrajine.

Poslanci sa vo štvrtok 16. februára dvakrát pokúsili otvoriť rokovanie o mimoriadnej schôdzi o prijatí uznesenia o skrátení volebného obdobia. Národná rada SR nebola uznášaniaschopná. Ďalšie dva pokusy boli v piatok 17. februára, rovnako však plénum nebolo uznášaniaschopné. Skupina poslancov navrhuje, aby sa predčasné parlamentné voľby konali 24. júna. Vláda s obmedzenými kompetenciami podľa nich nie je oprávnená a ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. 

„Vláda svojimi krokmi v ostatnom období naznačuje, že nechce rešpektovať obmedzenia dané Ústavou Slovenskej republiky a poverením prezidentky Slovenskej republiky, a preto je proti záujmom Slovenskej republiky, aby predlžovala túto agóniu bez ústavnej legitimity až do 30. septembra 2023,“ píše sa v odôvodnení návrhu, pod ktorým sú podpísaní poslanci Smeru-SD a traja nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Zrušiť chcú pôvodné schválené uznesenie, ktoré stanovilo termín predčasných volieb na 30. septembra s tým, že predseda Národnej rady SR má vyhlásiť voľby najneskôr 110 dní pred ich konaním.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite