Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O mierotvorcoch, ktorí schvaľujú vojnu

.eugen Korda .názory

Ešte si dobre pamätám, ako sme za vlády komunistov bojovali za mier. V našich mestách sa organizovali „mierové pochody“, nad hlavami sa na tzv. „mávatkách“ vo vetre trepotali podomácky vyrobené holubice z tvrdeného papiera. A keď boli oslavy väčšie, tak sa okrem tých neživých okrídlených zvestovateľov mieru a pokoja nad našimi hlavami objavili aj holubice živé.

Eugen Korda

boj za mier musel byť jednoducho presvedčivý. Musel to byť boj. Nestačilo si ho len želať. Od rána do večera sme boli masírovaní propagandou, ktorá hovorila o krvilačnosti Západu a o holubičej povahe komunistického bloku. Vraj to preto, aby nám zúriví kapitalisti neutrhli hlavy, nezrúcali železnú oponu z ostnatého drôtu. Celé desaťročia sme museli budovať početné armády, montovať tisíce tankov, obrnených vozidiel a iných výdobytkov „mierového“ zbrojárskeho priemyslu. 

Neváhali sme tajne financovať a zneužívať strach obyvateľov slobodného sveta, ktorí protestovali proti vojenským základniam USA v Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite