Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS

.tasr .slovensko

Potvrdil to nemecký minister obrany Boris Pistorius. Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca.

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS SITA/AP Photo/Martin Meissner

berlín poskytne Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany typu MANTIS, potvrdil nemecký minister obrany Boris Pistorius v dokumente, ktorý podpísal tento týždeň. Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca, informuje TASR.

„S cieľom trvalo posilniť protivzdušnú obranu Slovenska poskytneme našej partnerskej krajine aj dva zbraňové systémy MANTIS na ochranu blízkeho dosahu a súvisiace radary na sledovanie vzdušného priestoru,“ píše sa v dokumente. Denný rozkaz zo 6. februára, informujúci príslušníkov Bundeswehru o podpore Nemecka pre Ukrajinu a východoeurópskych spojencov z NATO, zverejnili nemecké vzdušné sily. Poukázal naň aj portál mesačníka Europäische Sicherheit & Technik (ESUT).

O poskytnutí systému MANTIS Slovensku hovorili ešte v decembri na stretnutí slovenský minister obrany Jaroslav Naď s vtedajšom nemeckou šéfkou rezortu Christine Lambrechtovou. Podľa jej vyjadrenia by mal tento systém chrániť centrum na opravu poškodenej ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Lambrechtová v polovici januára odstúpila z funkcie a nebolo jasné, či jej nástupca Pistorius plány vojenskej pomoci nezmení.

K poskytnutiu protivzdušnej obrany sa vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď: 

MANTIS je stacionárny systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu. Určený je na ochranu konkrétnych zariadení alebo objektov pred raketami, delostrelectvom, mínomentmi, no tiež dronmi a riadenými strelami, napísal ESUT. Jeden systém MANTIS pozostáva s dvoch senzorových jednotiek s radarmi, kamerami a diaľkomerom, z operačného strediska, centra riadenia paľby a ôsmich veží vybavených 35-milimetrovými kanónmi s teoretickou kadenciou 1000 výstrelov za minútu. Používa modernú muníciu AHEAD, ktorá je naprogramovaná tak, že projektil exploduje niekoľko metrov pred cieľom a zničí ho rozprsknutým rojom striel. Výrobcom je spoločnosť Rheinmetall.

Nemecká armáda v súčasnosti disponuje dvoma systémami MANTIS. Obsluha jedného z nich si vyžaduje štyroch vojakov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite