Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS

.tasr .slovensko

Potvrdil to nemecký minister obrany Boris Pistorius. Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca.

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS SITA/AP Photo/Martin Meissner

berlín poskytne Slovensku dva systémy protivzdušnej obrany typu MANTIS, potvrdil nemecký minister obrany Boris Pistorius v dokumente, ktorý podpísal tento týždeň. Výcvik slovenských špecialistov na obsluhu tohto systému sa podľa neho začne v Nemecku v priebehu budúceho mesiaca, informuje TASR.

„S cieľom trvalo posilniť protivzdušnú obranu Slovenska poskytneme našej partnerskej krajine aj dva zbraňové systémy MANTIS na ochranu blízkeho dosahu a súvisiace radary na sledovanie vzdušného priestoru,“ píše sa v dokumente. Denný rozkaz zo 6. februára, informujúci príslušníkov Bundeswehru o podpore Nemecka pre Ukrajinu a východoeurópskych spojencov z NATO, zverejnili nemecké vzdušné sily. Poukázal naň aj portál mesačníka Europäische Sicherheit & Technik (ESUT).

O poskytnutí systému MANTIS Slovensku hovorili ešte v decembri na stretnutí slovenský minister obrany Jaroslav Naď s vtedajšom nemeckou šéfkou rezortu Christine Lambrechtovou. Podľa jej vyjadrenia by mal tento systém chrániť centrum na opravu poškodenej ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Lambrechtová v polovici januára odstúpila z funkcie a nebolo jasné, či jej nástupca Pistorius plány vojenskej pomoci nezmení.

K poskytnutiu protivzdušnej obrany sa vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď: 

MANTIS je stacionárny systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu. Určený je na ochranu konkrétnych zariadení alebo objektov pred raketami, delostrelectvom, mínomentmi, no tiež dronmi a riadenými strelami, napísal ESUT. Jeden systém MANTIS pozostáva s dvoch senzorových jednotiek s radarmi, kamerami a diaľkomerom, z operačného strediska, centra riadenia paľby a ôsmich veží vybavených 35-milimetrovými kanónmi s teoretickou kadenciou 1000 výstrelov za minútu. Používa modernú muníciu AHEAD, ktorá je naprogramovaná tak, že projektil exploduje niekoľko metrov pred cieľom a zničí ho rozprsknutým rojom striel. Výrobcom je spoločnosť Rheinmetall.

Nemecká armáda v súčasnosti disponuje dvoma systémami MANTIS. Obsluha jedného z nich si vyžaduje štyroch vojakov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite