Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minister Káčer: Nebudem sa ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny

.tasr .slovensko

Svoje slová k možnému nároku Maďarska na slovenské územie myslel ako kritiku konkrétnej politiky. Nejde podľa neho o konflikt národov.

Minister Káčer: Nebudem sa ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny SITA/MZV SR

dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer vyhlásil, že sa nebude nikomu ospravedlňovať za to, že chráni záujmy vlastnej krajiny. Svoje slová k možnému nároku Maďarska na slovenské územie myslel ako kritiku konkrétnej politiky. Nejde podľa neho o konflikt národov. 

„Bol som vymenovaný za ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky a stále som hlavou štátu poverený touto prácou. Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie,“ napísal na sociálnej sieti.

Zdôraznil, že nekritizuje Maďarov. Ide podľa neho o kritiku konkrétnej politiky. „Tej, ktorá z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90. rokov, urobila čiernu dieru na európskej politickej mape a trójskeho koňa záujmov Putina v Európe,“ odkázal. Dodal, že maďarský premiér Viktor Orbán nie je Maďarsko. „Slováci a Maďari tu spolu žijú tisíc rokov, budú aj ďalej. Verím, že v harmónii,“ uviedol Káčer.

Káčer v relácii TV Markíza Na telo plus pripustil, že pokiaľ by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, čelili by sme hrozbe od Maďarska.„ Keby bol býval Vladimir Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ,“ odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom voči Slovensku. Možnosť maďarských nárokov je podľa Káčera témou.

Jeho výroky kritizovali líder OĽaNO Igor Matovič a poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽaNO). Označili to za nezodpovedné konanie a vedomé zavádzanie. Káčera vyzvali ospravedlniť sa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite