Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Augiášov chliev je náš

.rastislav Káčer .slovensko

Sme parlamentná demokracia, založená na pomernom volebnom systéme. Väčšina európskych krajín je. Takýto systém produkuje takmer vždy a v každej krajine koaličné vlády. Čím viac strán a čím viac hodnotovej rôznorodosti, tým menej stabilná koalícia býva.

Augiášov chliev je náš Lubo Špirko

je normálne, že počas volebného cyklu dochádza k preskupovaniu moci. Koalícia je vzťah. Nie je dôležité len vzťah vytvoriť, ale je ho treba valorizovať, živiť, pracovať na ňom. Tak ako na normálnych medziľudských vzťahoch. Schopnosť kompromisu, kontrola egoizmu a miery nutkania na exhibíciu a kanibalizáciu partnerov sú kľúčové. 

Nie je nič nezvyčajné, že koalícia eroduje a stratí parlamentnú väčšinu. Menšinová vláda však nie je najlepší spôsob pokračovania vlády. Môže to, v zrelej krajine s kultúrou parlamentarizmu, fungovať na dovládnutie. Hlasovanie o dôvere je normálny test toho, či to funguje. Ak vláda stratí dôveru, môže parlament skúsiť splodiť novú väčšinu. Nič nenormálne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite