Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Prehľad energií ku koncu januára 2023 – zas dobre

.dáta bez pátosu .slovensko

Za prvý mesiac roka 2023, ktorý sa ku koncu vyznačoval príchodom druhej vlny silnej zimy v celej Európe, sa nič prevratné a vedúce naspäť k vysokým cenám energií, k nedostatku plynu a elektriny nestalo. A to prišla skutočná zima.

Dáta bez pátosu: Prehľad energií ku koncu januára 2023 – zas dobre

zima je k 31. januáru „technicky“ (rátané od začiatku novembra do konca marca) za svojou polovičkou. Na závery o jej sile bude rozumné počkať do konca februára.

Ale dnes 8. februára vieme povedať, že do 10 dní sa má v celej Európe výrazne otepliť o 5, 7 či 10 stupňov a príde aj k roztopeniu asi veľkého množstva napadaného snehu. Teplo a veľa vody v riekach a priehradách je výborná správa pre ceny elektriny. Poďme po poriadku.

plyn/Zásoby, dovoz a cena

Zásobníky sú plné na 72 %. Je jasné, že na konci zimy budú rekordne plné a 28 % z minulého roka sa nezopakuje. Tempo vyprázdňovania býva vo februári a marci pomalé, čo súvisí s otepľovaním. Európa bola schopná už v 2022 ušetriť medziročne 12 % plynu, čo je ekvivalent 500 TWhodín.

Cena plynu sa dostala na 1/6 maxima z augusta 2022. Pokles len za január 2023 predstavoval 25 % a dnes k 8. februáru máme ďalší pokles o pár dolárov bližšie k hranici 50 USD za 1 MWhodinu. Oproti minulému roku (koniec januára) je cena o 30 % nižšia. To je výborná správa pre plnenie zásobníkov po zime a zlá správa pre exportérov (pre Európu z plynovodov minimum, ale stále dosť LNG z Ruska).

ropa/Brent a ruská ropa URAL

Oba druhy ropy sú lacnejšie ako pred rokom a lacnejšie ako ku koncu roka 2022. U typov Brent a WTI sú poklesy na úrovni jednotiek percenta a ropa Brent sa obchoduje v pásme 80 – 90 USD.

Ruská ropa Ural je po zavedení stropu 60 USD výrazne lacnejšia ako minulý rok. Jej cena bola ku koncu januára na 2/3 ceny spred roka. Namiesto viac ako 90 USD sa predávala podľa ruských zdrojov v januári priemerne za 50 dolárov a na burze bola cena 57 USD.

Je racionálne očakávať a písali sme o tom, že pri zlacnení o 1/3 by sme očakávali aj premietnutie „lacnej“ ropy pre Slovnaft a MOL do cien palív. Nie úplne sa to stalo.

palivá/Benzín a nafta

Na svetových burzách je benzín lacnejší ako o tomto čase pred rokom, ale u nás na pumpe drahší o 10 %.

Nafta – diesel je približne na rovnakej cene, dokonca mierne lacnejšia ako pred rokom, ale na Slovensku na pumpe drahšia o 10 %.

Dokonca sa ceny ľahko komentujú, lebo sú v okolí 1, 60 eur za liter. Od začiatku roka benzín zdražel a nafta si drží cenu.

Nie, pri lacnejšom plyne (používa sa v procese rafinácie) a pri lacnejšej elektrine a pri rope na 2/3 ceny nie je dôvod na vyššie ceny palív. Jediným parametrom, ktorý ide „oproti“, je silnejší dolár o asi 8m%.

Edit: Tak máme na benchmark čerpačke Slovnaft dnes večer v stredu 8. februára:

  • Diesel na: EUR 1,565 (za týždeň pokles o 4,5 centu z 1,61),
  • Benzín na: EUR 1,580 (za týždeň pokles o 3 centy z 1,61).

elektrina/cena a výroba

Pri elektrickej energii sme zaznamenali najstabilnejší a trvalý pokles ceny. Už 8 týždňov je cena napriek druhej vlne mrazov a sneženiu, napriek prechodnému nedostatku vetra na cenách výrazne pod 200 eur za MWhodinu a priemer za január je 147 eur.

Elektrina je LACNEJŠIA ako pred rokom. Píšeme to hlasno, jasno a zreteľne. Je dokonca lacnejšia ako v IV. štvrťroku 2021. A skutočne očakávame, že ak je cena pod stropami stanovenými EÚ, ale aj našou vládou, tak to konečne – AJ KEĎ S ONESKORENÍM – pocítia aj spotrebitelia: malí, veľkí, spotoví, tarifoví, neregulovaní a aj zraniteľní. Vláda: K O N A J T E !

Elektrina v januári zlacnela z decembrového priemeru 258 eur na 147 eur a vo februári pokračuje v stabilných cenách okolo 150 eur.

Je to dôsledok nárastu zdrojov a výroby francúzskeho jadra z minima 20 GW v auguste 2022 na 45 GW dnes a tiež nárastu výrobnej kapacity nemeckých uhoľných elektrární až na 33 GW v januári 2023. Oproti priemeru 13 GW v roku 2020 je to pre Nemecko strašná správa a idú „čínskou“ cestou zamorovania ovzdušia v Európe, ale opraty držia v rukách NEenergetici (zelení politici) a toto sústo budeme musieť zjesť celé a bude to ešte trvať roky.

Z plynu sa medziročne nevyrába viac elektriny, vietor bol v januári nestály, slnko v zime veľmi slabo, a tak ešte pomohli hydroelektrárne.

Elektriny je v Európe dosť a aj predaj/kúpa na forwardy na ďalšie mesiace je realizovateľný a v cenách pod 175 eur až do júla.

kurz EUR – DOLÁR

Euro si ku koncu januára polepšilo oproti koncu roka 2022 o 2 %, ale vo februári kleslo a drží sa okolo 1,07 za dolár. Medziročne je slabšie o 7 – 9 %, a to reálne nákup plynu, ropy predražuje. Ale ide o jednociferný rozdiel.

Európa je stabilnými dodávkami (import) plynu, vysokými zásobami, navýšenými stabilnými zdrojmi výroby elektriny na najlepšej ceste byť po zime začiatkom apríla v dobrej východiskovej pozícii pred zbytkom roka a zimou 2023/24.

Samozrejme, nie o všetkom vieme a sú faktory, ktoré môžu situáciu vyhrotiť. Jednoznačným faktorom je agresia Ruska na Ukrajine a jej vývoj a potom, samozrejme, počasie. Držme si palce, aby sme zvyšných 50 dní do konca zimy počuli len dobré správy. Nakoniec by sa mal potešiť z vývoja aj konečný spotrebiteľ. Čaká už veľmi dlho.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite