Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpa

.sita .slovensko

Lekári vo štvrtom kalendárnom týždni nahlásili 45 990 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť tak v porovnaní s týždňom predtým stúpla o 4,8 percenta.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpa Pexels.com/Tima Miroshnichenko

ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Prešovskom kraji, najnižšia v Trenčianskom kraji. Najčastejšie postihovali akútne respiračné ochorenia deti do 5 rokov veku. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2 404 osôb, čo predstavuje 5,2 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy - 1 242, ostatné komplikácie predstavovali pneumónie - 807 a otitídy - 355," uviedol ÚVZ. Ochorenia hlásilo 53 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 43 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

V štvrtom kalendárnom týždni ohlásili lekári 5 976 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO). Predstavuje to 13 percent z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s 3. týždňom chorobnosť klesla o 0,7 percenta. „Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine detí do 5 rokov," informoval úrad. Prerušenie vyučovania hlásili v 60 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Celkovo išlo o 45 materských škôl, z čoho 11 bolo v Trnavskom a Košickom kraji, sedem v Žilinskom kraji, päť v Banskobystrickom kraji, po štyri v Nitrianskom a Trenčianskom kraji a tri v Prešovskom kraji. Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu sa v uplynulom týždni týkalo aj 15 základných škôl, z čoho štyri boli v Banskobystrickom a Košickom kraji, tri v Trnavskom kraji a po dve v Nitrianskom a Žilinskom kraji. V uplynulom týždni boli hlásené aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia z Trnavského a Prešovského kraja. Ako uvádza ÚVZ SR, od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 97 prípadov ochorenia SARI, ktoré v štyroch prípadoch skončili úmrtím.

V štvrtom kalendárnom týždni potvrdili PCR testy 319 pozitívnych vzoriek na ochorenie covid-19, čo je o 4,8 percenta menej ako v týždni predtým. a 321 pozitívnych vzoriek vyšetrených antigénovými testami, čo je o 5,6 percenta viac ako v 3. kalendárnom týždni. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali vo vekovej skupine 65 a viacročných. Hospitalizovaných je 295 pacientov. Ochoreniu doteraz podľahlo celkovo 20 940 osôb. Podľa informácií z ÚVZ SR bolo najviac prípadov od začiatku roka 2023 zaznamenaných v Košickom, najmenej v Žilinskom kraji.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite