Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miroslav Kollár podporí návrh na podmienenie zmeny volebného systému 90-timi hlasmi

.sita .slovensko

Podľa Miroslava Kollára by bolo veľmi nerozumné nechať Smeru-SD voľné ruky na zmeny volebného systému tak, aby sa zabetónoval pri moci ako napríklad Orbán v Maďarsku.

Miroslav Kollár podporí návrh na podmienenie zmeny volebného systému 90-timi hlasmi SITA/Jana Birošová

nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu – občianska demokracia) je pripravený podporiť v parlamente návrh, podľa ktorého bude na zmenu volebného systému potrebných 90 hlasov poslancov, teda ústavná väčšina. Uviedol to na sociálnej sieti. „Videli sme, čo sa stalo v niektorých krajinách, kde sa k moci dostali autokrati a populisti. Musíme brániť demokraciu dobudovaním nášho systému bŕzd a protiváh,“ skonštatoval Kollár. 

Podľa jeho slov by bolo veľmi nerozumné nechať Smeru-SD voľné ruky na zmeny volebného systému tak, aby sa zabetónoval pri moci ako napríklad Viktor Orbán v Maďarsku. Zároveň však podotkol, že vládna koalícia trestuhodne premrhala svoj antificovský mandát z volieb 2020 a dnes musí riešiť poistky na ochranu demokracie, pretože reálne hrozí Ficov návrat.

Kollár zároveň víta dohodu bývalých strán vládnej koalície o predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať 30. septembra 2023. „Od začiatku vládnej krízy som hovoril, že východiskom je politická dohoda na jesennom termíne predčasných volieb a na pokojnom spôsobe dovládnutia. Sme radi, že lídri strán bývalej vládnej koalície konečne pochopili situáciu a dohodli sa na potrebnej zmene Ústavy SR aj na termíne konania predčasných volieb,“ skonštatoval. 

V strane Spolu – občianska demokracia sa teraz chcú sústrediť na to, aby stredopravý volič dostal pred voľbami takú personálnu a programovú ponuku, ktorá ho bude mobilizovať prísť k voľbám, aby neprepadli státisíce hlasov demokratických voličov, ako to bolo vo voľbách v roku 2020.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite