Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS a SaS kritizujú návrh ministra Karasa

.sita .tasr .slovensko

Lucia Plaváková z PS považuje Karasov návrh za hanebný a ponižujúci, vyhradili sa voči nemu aj viacerí poslanci z SaS. Strana SaS vyhlásila, že predstaví komplexný návrh naozajstného zrovnoprávnenia postavenia párov rovnakého pohlavia.

PS a SaS kritizujú návrh ministra Karasa SITA/Branislav Bibel

legislatívny návrh z dielne dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý mal uľahčiť život párom rovnakého pohlavia, považuje podpredsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková za hanebný a ponižujúci.

„Tento návrh hovorí, že vláda pod vedením Eduarda Hegera dáva partnerským vzťahom párov rovnakého pohlavia rovnakú váhu ako akýmkoľvek dvom ľuďom bez ohľadu na to, aký majú vzťah, bez ohľadu na to, či spolu žijú, bez ohľadu na to, či sa ľúbia a chcú spoločne tráviť život,“ zdôraznila Plaváková. Chýba jej akékoľvek uznanie existencie párov rovnakého pohlavia.

Navrhovaným vytvorením osobitnej evidencie u notára štát podľa nej „úplne explicitne hovorí, že LGBTI+ ľudia sú druhotriedni občania a občianky, ktorí ani nemôžu prísť potvrdiť si svoj zväzok na rovnaké miesto ako ľudia z väčšinovej časti spoločnosti“.

podľa SaS návrh ministra spravodlivosti nereflektuje práva párov rovnakého pohlavia na dôstojný život

„Karas rezignoval na uznanie dôstojnosti párov rovnakého pohlavia na Slovensku. V tomto momente by sme mali mať oveľa väčšie ambície a uznať páry rovnakého pohlavia, ktoré s nami žijú a prinášajú spoločnosti hodnoty. Nevieme im prísť na meno, nevieme uznať ich práva, ako kedysi voči ženám alebo otrokom,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR za stranu SaS Mária Kolíková a dodala, že na takúto čiastkovú právnu úpravu už na Slovensku nie je priestor a čas. „Mali by sme už normálne uznať páry rovnakého pohlavia a priznať im miesto dôstojného života v našej spoločnosti,“ dodala Kolíková.

Podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga sa nesmú zatvárať oči pred realitou. Uviedol, že páry rovnakého pohlavia sú vystavované administratívnej šikane a tiež ponižovaniu a opovrhovaniu. „Táto nenávisť sa šíri dokonca aj z poslaneckých lavíc. Takéto útoky ostro odsudzujeme. Aj z tohto dôvodu deklarujeme, že jednou zo základných požiadaviek strany SaS pri vstupe do ďalšej vlády preto bude, aby mali páry rovnakého pohlavia totožné práva a povinnosti, ako všetci ostatní,“ dodal Gröhling.

Strana SaS vyhlásila, že predstaví komplexný návrh naozajstného zrovnoprávnenia postavenia párov rovnakého pohlavia. Strana súčasne vyjadrila svoje sklamanie z koaličných strán, ktoré podľa nej odmietajú akceptovať, že takéto páry sú plnohodnotná súčasť spoločnosti. „V otázke právneho postavenia LGBTI+ ľudí sme na chvoste krajín EÚ a kroky vlády či zákonodarného zboru by to mali reflektovať. Je to výsmech do tváre LGBTI+ ľudí a slabá náplasť na potreby, ktoré táto komunita má. Preto predstavíme návrh komplexnej politiky pre ochranu dúhových rodín,“ uzavrel Ondrej Dostál (SaS).

občiansko-demokratická platforma považuje návrh ministra Karasa za málo ambiciózny

„Napriek tomu si situácia po nedávnej tragédii na Zámockej ulici vyžaduje aspoň čiastkový krok k zlepšeniu. Ak by návrh ministra spravodlivosti prešiel do parlamentu aspoň v súčasnom znení, ODP ho v prvom čítaní podporí. Pred druhým čítaním ODP predstaví pozmeňujúci návrh, ktorý bude obsahovať reálne zrovnoprávnenie LGBTI+ ľudí s majoritou,“ uvádzajú v stanovisku s tým, že aj naďalej bude nutné pokračovať v príprave a v podávaní riešení a návrhov pre zlepšenie života LGBTI+ ľudí.

Rezort spravodlivosti vo štvrtok navrhol právne nástroje, ktoré majú priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, oboznamovania sa so zdravotnými informáciami či ochrany maloletých.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite