Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Odkiaľ pramení netolerancia na Slovensku

.matej Bárta .spoločnosť .esej

12. 10. 2022 Slovenskom otriasla chladnokrvná vražda Matúša a Juraja, dvoch nevinných mladých ľudí. Útočník ich nepoznal – k vykonaniu ohavného činu ho motivovalo len vedomie, že obaja patrili do LGBTI+ komunity.

Esej: Odkiaľ pramení netolerancia na Slovensku DANO VESELSKÝ/TASR 27. október 2022 Bratislava: Účastníci zhromaždenia Ide nám o život si pripomenuli dvoch zavraždených mužov, ktorí prišli o život na Zámockej ulici.

akoby to však nestačilo, slovenskej spoločnosti nebol po tejto udalosti dopriaty ani proces postupného liečenia sa. Miesto adekvátnej reakcie sme boli svedkami toho, ako politické špičky (až na pár výnimiek) nedokázali vykonať ani symbolické gesto, nieto ešte podporiť legislatívne zmeny, ktoré by LGBTI+ komunitu podporili. Samotný čin, ako aj reakcie osobností formujúcich verejný priestor sa tak stali zhmotnením atmosféry netolerancie a neznášanlivosti, ktorá na Slovensku panuje už roky. 

Vražda a následné reakcie však neexistujú vo vákuu. Bez toho, aby sme akokoľvek zľahčovali tento zločin z nenávisti, ide o pomyselnú špičku ľadovca, akési tragické vyvrcholenie spoločenského vývoja. Čo sa však skrýva pod pomyselnou hladinou? Aké udalosti, fenomény a štruktúry viedli k tragédii? Ak ako spoločnosť chceme podobným nešťastiam v budúcnosti predísť, je potrebné na takéto otázky nájsť odpovede. Táto esej sa práve o to snaží a predstavuje autorov skromný príspevok do celospoločenskej diskusie, ktorú Slovensko tak veľmi potrebuje a ktorá snáď dospeje ku konkrétnym výsledkom. 

Pri snahe identifikovať korene netolerancie je dôležité nepodľahnúť vábeniu jednoduchých vysvetlení. Rozmýšľať o spoločenských udalostiach znamená rozmýšľať o nekonečnej a neuveriteľne komplexnej spleti kauzálnych reťazcov. Ľudstvo doteraz neprišlo s nástrojom, ktorý by túto spleť dokázal rozmotať, a ukazovať preto prstom na jednu konkrétnu udalosť, faktor alebo aktéra bude vždy vysvetľovať len zlomok variability v spoločenskom dianí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite