Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie prezidentky k aktuálnej politickej situácii

.sita .slovensko

Prinášame vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v plnom znení.

Vyhlásenie prezidentky k aktuálnej politickej situácii SITA/Diana Černáková

„Po včerajšku je zrejmé, že väčšina politickej reprezentácie prijala fakt, že predčasné voľby sú jediným riešením súčasnej politickej krízy. Na to je potrebné prijať rozhodnutia a ako som viac krát povedala, ak nebudú takéto rozhodnutia o predčasných voľbách prijaté do konca januára, budem postupovať podľa svojich ústavných kompetencií a vymenujem úradnícku vládu.

Mojou preferenciou sú naďalej predčasné voľby, konané v prvej polovici tohto roka. Dôvodov je viacero: Máme vládu s vyslovenou nedôverou a následne odvolanú. Takáto vláda má obmedzené právomoci a mala by vládnuť len nevyhnutný čas. Bolo by to zároveň zodpovedné aj z pohľadu prípravy štátneho rozpočtu, ale tiež z hľadiska prípravy rozpočtov ďalších subjektov ako sú napr. samosprávy. V neposlednom rade je to z dôvodu, že žijeme náročné krízové obdobie a potrebujeme vládu s plnou legitimitou a právomocami v čo najskoršom reálnom čase.

Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách sa nehľadá ľahko a preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa ešte stále akceptovateľná možnosť. Dôležité je, aby k uzatvoreniu tejto témy došlo do konca januára, a teda aby bolo pre všetkých jasné, ako a kedy z vnútropolitickej krízy Slovensko vyvedieme.

Nechcem tým ale povedať, že odvolaná vláda Eduarda Hegera bude mať komfortnú situáciu na dovládnutie. Ako som povedala, odvolaná vláda má z povahy veci vládnuť čo najkratší čas. Ak má vládnuť až do termínu predčasných volieb, bude prirodzene pod veľkým drobnohľadom všetkých, aj mňa osobne. Považujem za nevyhnutné, aby preukázala schopnosť zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny, na ktoré krízy dopadajú najviac. Ide najmä o pomoc v súvislosti so zvýšenými cenami energií, o riešenie problémov v zdravotníctve, najmä v ambulantnom sektore, posilnenie adresnej pomoci ľuďom najviac postihnutých chudobou, stabilizáciu situácie samospráv a samozrejme odstránenie nedostatkov v plnení Plánu obnovy.

Každému súdnemu človeku je jasné, že v týchto náročných časoch potrebujeme aj v prechodnom období, do predčasných volieb, riadenie štátu na čo najlepšej úrovni. V prípade zásadných zlyhaní vlády v tomto období som pripravená jej kedykoľvek odňať poverenie a na zostávajúci čas do volieb menovať úradnícku vládu.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite