Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA stiahnu zo Slovenska systém Patriot, rokujeme o náhrade

.tasr .slovensko

Spojené štáty stiahnu zo Slovenska svoju batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Presunú ju na základňu v Nemecku, kde absolvuje údržbu. Ministerstvo obrany SR deklarovalo, že o adekvátnej náhrade intenzívne rokuje so spojencami.

USA stiahnu zo Slovenska systém Patriot, rokujeme o náhrade SITA/AP Photo/Evan Vucci

„striedanie vojenského personálu a techniky v rámci mnohonárodných skupín je štandardnou vecou a rovnako to robia aj naši vojaci, ktorí sú súčasťou takejto misie v Lotyšsku. Všetky tieto kroky sú vopred koordinované a plánované, preto – samozrejme – intenzívne rokujeme so spojencami o poskytnutí adekvátneho systému protivzdušnej obrany, ktorý by mohol nahradiť americký Patriot,“ skonštatovala hovorkyňa.

Presný dátum presunu Patriotu rezort nechcel vzhľadom na bezpečnosť špecifikovať. Hovorí rádovo o týždňoch. 

Okrem americkej batérie Patriotu sú na Slovensku aj dve nemecké batérie systému Patriot. Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a nemecká šéfka rezortu Christine Lambrechtová v decembri na stretnutí v Bratislave potvrdili, že na Slovensku by mali zostať minimálne do konca roka 2023. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite