Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 77 rokov zomrel bývalý poslanec za SMK Miklós Duray

.tasr .slovensko

Na sociálnej sieti o tom informoval politik Jósef Berényi.

Vo veku 77 rokov zomrel bývalý poslanec za SMK Miklós Duray Thaler Tamas/Wikipedia

ako uviedol Denník N, bývalý poslanec podľahol dlhotrvajúcej chorobe. V 70. a 80. rokoch patril medzi významných predstaviteľov maďarskej politickej opozície na Slovensku a bol signatárom Charty 77.

Zakladal a viedol hnutie Együttélés – Spolužitie, neskôr bol podpredsedom SMK. Pôsobil tiež ako poslanec Národnej rady SR.

profil politika Miklósa Duraya 

Duray sa narodil 18. júla 1945 v Lučenci. Strednú školu absolvoval vo Fiľakove. Následne študoval geológiu (odbor mineralógia a petrológia) na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde bol promovaný v roku 1971 a v roku 1977 získal titul RNDr.

V rokoch 1965 až 1968 bol predsedom Klubu maďarských vysokých škôl a študentov v Bratislave. V tom istom roku založil a viedol Československé združenie mládeže Maďarska (MISZ), ktoré vtedajšie ministerstvo vnútra zakázalo v novembri nasledujúceho roka.

V politike pôsobil od roku 1965. Vstúpil do nej ako člen Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete, Kultúrneho spolku maďarských pracujúcich v Československu, v súčasnosti je to Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku (Csemadok), kde sa stal členom ústredného výboru a členom predstavenstva na jeden rok v roku 1968. Koncom roka 1969 Duray rezignoval na svoje funkcie v Csemadoku.

Od roku 1973 do 1977 bol členom Geologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ďalších 12 rokov pôsobil ako geológ v Doprastave. V roku 1978 založil spolu s Lászlóom Nagyom a Petrom Püspökym Výbor na ochranu práv Maďarov v Československu. Duray bol v rokoch 1983 a 1985 dvakrát vo väzení, kde podpísal Chartu 77.

Bol organizátorom prvej porevolučnej politickej strany Maďarskej nezávislej iniciatívy, ktorá vznikla 18. novembra 1989 v Šali. Za poslanca Federálneho zhromaždenia (FZ) bol kooptovaný 31. januára 1990. Bol zároveň predsedom hnutia Spolužitie. Poslancom FZ zostal aj po slobodných voľbách v roku 1990.

Vo voľbách do NR SR v rokoch 1994, 1998, 2002 a 2006 bol opakovane zvolený za poslanca. Za SMK-MKP bol zvolený za poslanca NR SR vo volebnom období 2006 až 2010. Bol členom Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien. Vo voľbách v roku 2012 sa už jeho strana SMK nedostala do parlamentu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite