Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V pondelok začne disciplinárny proces s bývalým šéfom Špecializovaného trestného súdu

.sita .slovensko

Návrh na disciplinárne jeho stíhanie podali ešte v októbri 2020 súčasný šéf ŠTS Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák.

V pondelok začne disciplinárny proces s bývalým šéfom Špecializovaného trestného súdu pexels.com

v pondelok 19. decembra začne na pôde Najvyššieho správneho súdu SR disciplinárny proces s bývalým predsedom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michalom T. Návrh na disciplinárne jeho stíhanie podali ešte v októbri 2020 súčasný šéf ŠTS Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák. Dôvodom je, že sa sudca nenamietol pri rozhodovaní o väzbe podnikateľa Norberta B. pre možnú zaujatosť. V rámci podania dvojica navrhla, aby Michala T. preložili na súd nižšieho stupňa.

Podľa Hrubalu a Mazáka bola sudcovi známa výpoveď svedka v kauze Dobytkár Mareka K., ktorý vypovedal o ďalšej podozrivej osobe v tomto konaní. Išlo o advokáta Jána G., ktorý mal mať kontakty so sudcom. „Naš názor je ten, že kvalita tých informácií, ktoré mal sudca Michal T. k dispozícii po prečítaní spisového materiálu, ho mala primäť k tomu, aby sa vylúčil,“ zdôraznil po podaní disciplinárneho návrhu Hrubala. Ako doplnil, ten kontakt mu podľa ich názoru nedovoľoval byť vo veci nezaujatý.

Stíhanie sudcu nesúvisí s tým, že Norberta B. v roku 2020 nevzal do väzby. „Indície môžme mať rôzne, ale sudca nie je stíhaný za to, ako rozhodol. Právny názor, pokiaľ nie je podložený zlým úmyslom, sám o sebe, i keď je chybný, nemôže byť dôvodom na disciplinárne stíhanie,“ vysvetlil Hrubala. Najvyšší súd SR v tomto prípade potvrdil chybný právny názor sudcu a Norberta B. neskôr vzal do väzby.

Návrh podľa predkladateľov nevylučuje podozrenia o korupčnom správaní sudcu Michala T. „My sme podali návrh na disciplinárne konanie a v tomto návrhu nevylučujeme, že vec by mohla mať aj trestnoprávny rozmer. Ale my na toto pole nevstupujeme. Pretože to je pole, na ktorom musia vykonať potrebné úkony iba orgány činné v trestnom konaní,“ dodal k veci Mazák.

Michal T. bol na čele Špecializovaného trestného súdu od roku 2015 do júna 2020.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite