Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka odvolala vládu, žiada predčasné voľby

.sita .slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽaNO). Dekrét o odvolaní si prevzal Heger v Prezidentskom paláci. Stalo sa tak potom, čo parlament vo štvrtok vyslovil vláde nedôveru.

Prezidentka odvolala vládu, žiada predčasné voľby SITA/Diana Černáková

„odvolala som vládu Eduarda Hegera ako dôsledok rozhodnutia Národnej rady (NR) SR o vyslovení nedôvery,“ uviedla v úvode príhovoru Čaputová a dodala, že dráma, ktorú spomínala vo svojej výročnej správe v národnej rade, sa prejavila aj v posledných minútach riadneho vládnutia odvolanej vlády. Po akte odvolania vlády poverila Hegera a jeho kabinet v zmysle ústavy vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. „Z povahy veci je zrejmé, že takáto vláda nemôže zabezpečovať všetky potrebné kompetencie, a je teda vládou dočasnou. Z reakcií politických lídrov po včerajšom rozhodnutí NR SR je zrejmé, že tu nie je politická vôľa na zostavenie novej vlády s podporou a legitimitou parlamentu,“ povedala ďalej prezidentka, ktorá vyzvala premiéra aj ďalších politikov, aby podnikli všetky kroky k tomu, aby NR SR najneskôr do konca januára prijala všetky rozhodnutia potrebné a smerujúce k predčasným voľbám.

Prezidentka považuje za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka, a to z dôvodu charakteru obmedzeného vládnutia, ale aj z nevyhnutnosti prípravy nového štátneho rozpočtu na nasledujúci kalendárny rok. „V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, pristúpim k ďalším krokom v zmysle ústavy,“ uviedla hlava štátu, ktorá zároveň požiadala Hegera a jeho kabinet, aby ďalší výkon svojich obmedzených právomocí vykonávali s veľkou zodpovednosťou a v prechodnom období prispeli skôr k stabilite ako k chaosu. „Slovensko potrebuje návrat k poriadku, funkčnosti a najmä k plnej pozornosti k riešeniam problémov ľudí a nie politikov. Ja osobne urobím všetko pre to, aby som prispela k pokojnému prevedeniu krajiny k predčasným voľbám,“ povedala na záver príhovoru Čaputová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite