Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na podujatí Doma dobre sa zabávali ľudia bez domova spolu s verejnosťou

.tasr .slovensko

S cieľom pomôcť ľuďom bez domova a upozorniť spoločnosť na ich skutočné problémy organizoval festival Pohoda aj tento rok charitatívne podujatie Doma dobre. Po dvoch rokoch online vysielania sa konalo opäť za účasti širokej verejnosti.

Na podujatí Doma dobre sa zabávali ľudia bez domova spolu s verejnosťou Pohoda Festival/Facebook

„zabávala sa vyše stovka ľudí spolu s ľuďmi bez domova. Dôležitým momentom bolo aj pomocou koncertov, diskusie, divadla či vernisáže pritiahnuť verejnosť do Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave,“ uviedol pre TASR PR a Media Pohody Lukáš Grešš k podujatiu, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu (11. 12.) priamo v nocľahárni.

V poradí ôsmy ročník charitatívnej akcie odštartovalo vystúpenie folklórnej skupiny Šukovci, pokračovalo koncertom skupiny Meowlau X Val. Súčasťou podujatia bola aj diskusia na tému O bytoch a ľuďoch, v ktorej sa hovorilo o princípe „housing first“. „Je najefektívnejším spôsobom v ukončovaní bezdomovectva. Dostupné bývanie a domov sú absolútne kľúčové pre riešenie zdravotných a sociálnych problémov, hľadanie práce či obnovenie rodinných vzťahov,“ dodáva Grešš.

Návštevníci si mohli pozrieť aj fotovernisáž s názvom „Spolu doma“ s fotografiami zachytenými priamo ľuďmi bez domova. Večer vyvrcholil koncertom rapera Gleba.

„Takéto spojenia – stretnutia sú veľmi dôležité pri integrácii do spoločnosti,“ hodnotí podujatie Zuzana Kuľhová z neziskovej organizácie Depaul Slovensko. Stretnutie sa s ľuďmi bez domova v nocľahárni – ich prostredí, ako spôsob integrácie, považuje za veľmi dôležitý moment podujatia aj Barbora Bodnárová z tímu Pohoda. 

„Stretávate ich v prostredí, v ktorom sa oni cítia doma. Dáva vám to možnosť prehodnotiť svoje postoje. Nemôžeme očakávať, že ich životy sa zásadne zmenia bez ich akceptácie v našich životoch, lebo pomoc pre ľudí bez domova sa začína v našich hlavách,“ dodala k tohtoročnému Doma dobre, ktoré zároveň podporilo výzvu „Adoptuj si posteľ“. Tú môže verejnosť podporiť finančne aj naďalej.

Ročne sa na zariadenia organizácie Depaul Slovensko obráti viac ako 2000 ľudí v núdzi. Poskytujú im teplé jedlo, ošatenie, sociálne poradenstvo, bezpečie postele. Viac o práci a pomoci ľuďom bez domova sa dozvedia záujemcovia na webstránkach depaul.sk a adoptujsipostel.sk.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite