Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Jednota spojencov v podpore Ukrajiny pri jej obrane zostáva nezlomná

.rastislav Káčer .slovensko

V Bukurešti som sa stretol so svojím americkým partnerom, ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom. Počas bilaterálneho rokovania, ktoré potvrdilo strategické partnerstvo medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, sme hovorili najmä o ruskej agresii proti Ukrajine.

Rastislav Káčer: Jednota spojencov v podpore Ukrajiny pri jej obrane zostáva nezlomná Rastislav Káčer/Facebook

odsúdili sme útoky Ruska na ukrajinskú civilnú infraštruktúru a zhodli sme sa na nevyhnutnosti pokračovať v širokej podpore Ukrajiny.

Masívne raketové útoky na elektrárne, rozvodnú sieť či bytové domy na Ukrajine totiž nemajú vojenský osoh, len znásobujú utrpenie obyvateľstva. Rusko musí za tieto neakceptovateľné činy niesť zodpovednosť. Zároveň som vyzdvihol doterajšiu pomoc USA pri posilnení obrany a bezpečnosti Slovenska.

Počas prvého dňa zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) sme aj so spojenci diskutovali o aktuálnej situácii na Ukrajine, dôsledkoch pokračujúcej ruskej agresie a možnostiach ďalšej pomoci Kyjevu.

Neustále vyhodnocujeme možnosti, ako Ukrajine pomôcť brániť sa. Cvičíme ukrajinských vojakov, dodávame novú obrannú techniku a priebežne opravujeme tú poškodenú. Slovensko v NATO prispelo takmer pol miliónom eur na nákup zimnej výstroje pre ukrajinských vojakov. A reč bola aj o budúcnosti vzťahov Aliancie s Ukrajinou.

Je načase, aby sme sa začali vážne rozprávať o vízii pre nášho východného suseda. Nechceme, aby sa takýto konflikt v budúcnosti zopakoval, preto by mala Ukrajina mať jedného dňa rovnaké bezpečnostné záruky, aké máme dnes my. Z morálneho hľadiska si to Ukrajina jednoznačne zaslúži. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite