Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd potvrdil Weissovi 24 rokov väzenia pre drogovú trestnú činnosť

.tasr .slovensko

Ďalších šesť osôb dostalo nepodmienečné tresty odňatia slobody od 20 do 23 rokov. Zadržaní boli počas protidrogovej akcie Venal.

Súd potvrdil Weissovi 24 rokov väzenia pre drogovú trestnú činnosť pexels.com

najvyšší súd (NS) SR potvrdil 24 rokov väzenia šéfovi organizovanej skupiny Slavomírovi Weissovi pre drogovú trestnú činnosť. Dostal tiež trest prepadnutia majetku a dvojročný ochranný dohľad. Súd o tom rozhodol na utorkovom verejnom zasadnutí.

Ďalších šesť osôb dostalo nepodmienečné tresty odňatia slobody od 20 do 23 rokov. Najvyšší súd ich uznal za vinných z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovanie s nimi. Organizovaná skupina pôsobila v okolí Serede.

Marekovi Škorvagovi Najvyšší súd sprísnil pôvodný trest a odsúdil ho na súhrnný 12-ročný nepodmienečný trest väzenia. Všetci odsúdení dostali aj trest prepadnutia majetku v prospech štátu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal ich odsúdenie aj za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Odvolací súd sa však stotožnil s konštatovaním prvostupňového Špecializovaného trestného súdu, podľa ktorého nešlo o zločineckú skupinu.

„Zločinecká skupina si vyžaduje preukázanie toho, že je vytvorená preto, aby páchala zločiny,“ povedal predseda senátu NS SR Peter Paluda s tým, že dokazovaním nebola preukázaná ani štruktúra skupiny a podriadenosť jednotlivých členov v skupine.

Organizovaná skupina okolo Slavomíra Weissa sa zaoberala výrobou a distribúciou drog. Jej členovia mali v rokoch 2015 až 2018 zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov na výrobu pervitínu v hodnote približne 4,8 milióna eur. Okrem pervitínu išlo aj o kokaín a marihuanu. Zadržaní boli počas protidrogovej akcie Venal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite