Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V prípade zhoršenia situácie na Ukrajine môže prísť do SR 700-tisíc nových utečencov

.sita .slovensko

V takomto prípade by podľa takzvaného kontingenčného plánu o štatút dočasného útočiska mohlo požiadať až 100-tisíc odídencov.

V prípade zhoršenia situácie na Ukrajine môže prísť do SR 700-tisíc nových utečencov PATRIK MAGDOŠKO Hraničný priechod Ubľa, 25.2.2022

v prípade zhoršenia situácie na Ukrajine v dôsledku bojov a poveternostných podmienok môže prísť na Slovensko až 700-tisíc nových utečencov. Predpokladá to takzvaný kontingenčný plán, ktorý dnes schválila vláda. V takomto prípade by podľa dokumentu o štatút dočasného útočiska mohlo požiadať až 100-tisíc odídencov. Plán z dielne rezortu vnútra v tejto súvislosti zahŕňa opatrenia, ktoré by sa mali vykonať v priestore hraničných priechodov, v priestore bodov prvého kontaktu, v tranzitných centrách, v takzvaných infopointoch v dopravných uzloch, v oblasti núdzového ubytovania alebo vo veľkokapacitných centrách.

Konkrétne je plán rozdelený na tri fázy, ktoré budú aktivované na základe kritérií ako „výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie na Ukrajine a eskalácia vojenských operácií na východe a juhu Ukrajiny", „zvýšenie počtu vnútorne vysídlených osôb na území Ukrajiny", pričom špecifická pozornosť bude venovaná situácii v Zakarpatskej oblasti, a „výrazný nárast počtu ľudí z Ukrajiny denne prichádzajúcich do SR". Takzvaná Fáza 0 bude znamenať, že počet osôb prekračujúcich štátnu hranicu SR s Ukrajinou bude do 5 000 osôb denne v dvoch po sebe nasledujúcich dňoch. Fáza 1 znamená počet medzi 5 000 a 8 000 osôb denne a Fáza 2 počet vyšší ako 8 000 osôb denne. „Za aktiváciu a deaktiváciu jednotlivých fáz zodpovedá minister vnútra SR," zdôrazňuje dokument.

Náklady kontingenčného plánu sú rozdelené na fixné náklady vo výške 12 503 716 eur a variabilné náklady odvíjajúce sa od počtu odídencov prichádzajúcich na územie SR vo výške 19 246 633 eur. „Pri aktivácii kontingenčného plánu budú uvoľnené zdroje vo výške fixných nákladov. Zdroje variabilných nákladov budú uvoľňované na začiatku obdobia podľa odhadov o počte utečencov na toto obdobie," dodal materiál.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite