Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Divadelná Nitra ponúkla 15 inscenácií z desiatich krajín

.sita .slovensko

Skončil sa 31. ročník festivalu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, v hlavnom programe priniesol 15 inscenácií, ktoré si pozrelo viac než 2 300 divákov. Na pódiu sa predstavili i lokálni umelci. V tlačovej správe o tom informovali organizátori festivalu.

Divadelná Nitra ponúkla 15 inscenácií z desiatich krajín Peter Bednár Predstavenie Swing Heil: Koprodukčný medzinárodný projekt Divadla Pôtoň a Horáckého divadla Jihlava zaostruje pozornosť na subkultúru vyznavačov jazzu a swingu, ktorá stála v období druhej svetovej vojny v opozite voči totalitnému nacistickému režimu.

riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová ocenila, že festival sa uskutočnil naživo a bez zmeny programu. „V hlavnom programe sa predstavilo 15 inscenácií v produkcii 10 krajín. A medzinárodný projekt kritickej reflexie priviedol do Nitry účastníkov takisto z 10 krajín, z ktorých 5 bolo iných ako v programe," priblížila Kárová a dodala, že mnohí zahraniční tvorcovia sa na Slovensku predstavili po prvýkrát.

Popri hlavnom programe organizátori zorganizovali aj 29 sprievodných podujatí. O ďalších 10 sa postarali spoluorganizátori. Viacero z nich bolo venovaných deťom. „Najviac sa ich tradične koncentrovalo do festivalového víkendu, ktorého súčasťou bola po niekoľkoročnej prestávke aj Nitrianska biela noc,“ priblížil dramaturg sprievodného programu Miroslav Zwiefelhofer. Vysvetlil, že počas Nitrianskej bielej noci si návštevníci napríklad mohli pozrieť nové kultúrne a kreatívne centrá v Nitre, vypočuť si koncert speváčky Katarzie alebo si pozrieť vernisáž plagátov ukrajinského grafika Mykolu Kovalenka. Podujatia v rámci sprievodného programu navštívilo takmer 2 000 ľudí.

Už tradične boli súčasťou Divadelnej Nitry aj ďalšie projekty, napríklad V4@Theatre Critics Residency, teda medzinárodná platforma, ktorá je určená divadelným kritikom zo Slovenska i zahraničia vo veku do 35 rokov. Tento rok sa jej zúčastnilo 14 kritikov z ôsmich štátov, okrem Slovenska aj z Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Albánska, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska či Izraela. Kritici sa zúčastňovali na predstaveniach a následne ich analyzovali s lektormi Stefanom Tiggesom z Nemecka a Darkom Lukićom z Chorvátska. Po štrnástykrát sa v rámci Divadelnej Nitry realizoval aj projekt Ako na divadlo. Zúčastnilo sa na ňom 21 študentov, piati z VŠMU a šestnásti z dvoch košických konzervatórií. Navštevovali predstavenia hlavného programu festivalu a workshopy pod vedením lektorov. Diskutovali s tvorcami inscenácií a lektori Miroslav Ballay a Miklós Forgács im predstavili súčasné trendy scénického umenia a oboznámili ich s analytickými prístupmi hodnotenia umeleckých diel.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite