Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Organizácie spúšťajú kampaň za silný klimatický zákon

.tasr .slovensko

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje a organizácie Klimatická koalícia, Priatelia Zeme – CEPA či Via Iuris spúšťajú kampaň za silný klimatický zákon.

Organizácie spúšťajú kampaň za silný klimatický zákon pexels.com

iniciatíva Klíma ťa potrebuje a organizácie Klimatická koalícia, Priatelia Zeme – CEPA či Via Iuris spúšťajú kampaň za silný klimatický zákon. TASR o tom informoval koordinátor Klíma ťa potrebuje Jakub Hrbáň. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR reagovalo, že záujem o boj s klimatickou zmenou podporuje a pri príprave zákona so zástupcami tretieho sektora spolupracuje. 

„Ľudia dnes potrebujú záruku, že pripravovaný klimatický zákon nebude len ďalším, zbytočným súborom nových pravidiel, ale že bude mať reálny a hlavne pozitívny dopad na ich každodenný život,“ skonštatovala Katarína Pšenáková z Klíma ťa potrebuje. Do kampane sa možno zapojiť cez stránku www.silnyklimazakon.sk alebo e-mail info@silnyklimazakon.sk. 

Organizácie v kampani upozorňujú, že ak má zákon priniesť potrebnú zmenu, musí mať niekoľko základných parametrov. Ide napríklad o zavedenie kontrolných mechanizmov na kontrolu dekarbonizačných cieľov a emisných rozpočtov či stanovenie vymáhateľných princípov. Ciele znižovania emisií by mal zákon podľa nich stanoviť prostredníctvom ročných rozpočtov, ktoré budú definovať koľko, v akých sektoroch a ako rýchlo sa musia ročne emisie znižovať. 

Rezort životného prostredia deklaroval, že pri príprave spolupracuje aj so zástupcami tretieho sektora. „Prioritou rezortu je prijatie takého zákona, ktorý sa opiera o európsku legislatívu, zároveň privedie Slovensko do éry uhlíkovej neutrality,“ skonštatoval pre TASR.

Zákon plánuje ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania predložiť v nadchádzajúcich týždňoch. Sektorové ciele, ktoré žiadajú organizácie, budú podľa neho súčasťou zákona. „Nie však na ročnej báze, ale budú stanovené dlhodobé ciele do roku 2030 pre jednotlivé sektory a rezorty,“ dodalo s tým, že ak to bude nevyhnutné pre dosiahnutie klimatických cieľov, môžu byť aktualizované vládou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite