Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súhrn všetkých noviel posunutých do druhého čítania

.sita .slovensko

Do druhého čítania parlament posunul návrh novely zákona o dani z príjmov, návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, aj návrh novely zákona o zdravotnom poistení.

Súhrn všetkých noviel posunutých do druhého čítania SITA/Diana Černáková oslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita Richard Sulík pred rokovaním 72. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 20. september 2022

pri uplatňovaní daňového bonusu na nezaopatrené deti bude možné zohľadniť príjem oboch rodičov. Rodič, ktorý si vzhľadom na výšku svojho čiastkového základu dane nemohol počas roka uplatniť plnú sumu daňového bonusu, tak bude môcť urobiť pri podaní daňového priznania, v ktorom uvedie aj čiastkový základ dane druhého rodiča. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý parlament posunul do druhého čítania. „Navrhovaným spôsobom si môže daňovník po skončení zdaňovacieho obdobia podaním daňového priznania uplatniť vyššiu sumu daňového bonusu na dieťa v porovnaní so sumou daňového bonusu, na akú by mal nárok, ak by pri jej výpočte vychádzal z percentuálneho limitu čiastkového základu dane len jednej posudzovanej osoby," uviedlo ministerstvo financií. Rodič si tak bude môcť dodatočne uplatniť nárok na zvyšnú sumu daňového bonusu na deti v prípade, ak sčítaním čiastkových základov dane oboch rodičov bude mať rodina nárok na plnú sumu daňového bonusu na deti.

Všetci súčasní sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri narodení po roku 1968, ktorí na penziu sporia v inom ako indexovom dôchodkovom fonde, sa majú od júla budúceho roka presúvať do indexových fondov. Nebude sa to týkať tých sporiteľov, ktorí do konca mája budúceho roka oznámia svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, že si chcú naďalej sporiť na penziu v inom ako indexovom fonde. Sporenie v indexovom dôchodkovom fonde budú mať od budúceho roka automaticky ako predvolenú investičnú stratégiu aj noví sporitelia, vstupujúci do druhého penzijného piliera. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý parlament posunul do druhého čítania.

Poslanci posunuli do druhého čítania aj návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Prerozdeľovací mechanizmus medzi zdravotnými poisťovňami sa má rozšíriť o nové indexy rizika. Tie majú lepšie zachytiť predpokladané budúce náklady na zdravotnú starostlivosť, a tak vyrovnať rozdiely medzi poistnými kmeňmi jednotlivých zdravotných poisťovní. Existujúce indexy rizika sa rozširujú o diagnosticko-nákladové skupiny (DCG) a nákladové skupiny zdravotníckych pomôcok. Upravuje sa tiež limit pre zaradenie do farmaceuticko-nákladovej skupiny pre poistencov do 18 rokov veku. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť v novembri tohto roka. Rozšírené parametre sa majú premietnuť do prerozdeľovacieho mechanizmu už v budúcom roku.

Detenčné ústavy budú poskytovať ústavnú zdravotnú starostlivosť v nepretržitej prevádzke tak, aby bol naplnený účel detencie. Tým je okrem ochrany spoločnosti aj potenciálne zlepšenie zdravotného stavu osoby vo výkone detencie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý parlament tiež posunul do druhého čítania. Zlepšenie zdravotného stavu osoby vo výkone detencie je podľa rezortu zdravotníctva možné len pri kontinuálnej liečbe pod odborným dohľadom špecializovaných zdravotníkov. "Poskytovaním zdravotnej starostlivosti je možné podľa potreby zabezpečiť kontinuálne podávanie liekov a promptne zvládať situácie vyžadujúce si liečebný zásah, včasne reflektovať a reagovať na akútne zhoršenie zdravotného stavu," uvádza ministerstvo.

Do ďalšieho legislatívneho procesu parlament posunul aj návrh na novelizáciu zákona o omamných látkach. Zoznam omamných a psychotropných látok sa má od decembra tohto roka rozšíriť o dve nové omamné látky na základe rozhodnutia príslušnej komisie Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu. Do skupiny I. omamných látok sa majú zaradiť brorfin a metonitazén. Novela má podľa rezortu zdravotníctva prispieť k prevencii vzniku závislosti od omamných a psychotropných látok. Umožňuje pružnejšie trestnoprávne postihovať ich nezákonnú výrobu a predaj.

Poslanci do druhého čítania posunuli aj návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorým sa majú na Slovensku zaviesť harmonizované pravidlá na boj proti daňovým podvodom v oblasti cezhraničného elektronického obchodu. Novelou zákona sa má do nášho právneho poriadku prevziať eurosmernica k zavedeniu určitých požiadaviek na poskytovateľov platobných služieb. Vybraná skupina poskytovateľov platobných služieb bude povinná viesť za každý kalendárny štvrťrok dostatočne podrobné záznamy o príjemcoch platieb a o cezhraničných platbách v súvislosti s platobnými službami, ktoré poskytujú. Tieto záznamy poskytovatelia platobných služieb sprístupnia finančnej správe. „Vzhľadom na veľký objem informácií a ich citlivosť z hľadiska ochrany osobných údajov budú poskytovatelia platobných služieb povinní uchovávať záznamy v súvislosti s cezhraničnými platbami počas troch kalendárnych rokov," uviedlo ministerstvo financií.

Zvýšiť transparentnosť a podporiť spoločenskú zodpovednosť nadnárodných spoločností, ktoré prekročili určitú veľkosť, má návrh novely zákona o účtovníctve. Aj tento legislatívny návrh parlament posunul do druhého čítania. Do nášho právneho poriadku sa ním majú prevziať spoločné pravidlá Európskej únie (EÚ) pre zverejňovanie informácií o dani z príjmov. Novelou zákona sa má pre vybrané účtovné jednotky s cezhraničným aspektom, ktoré prekročia určitú veľkosť, zaviesť povinnosť vyhotoviť správu s informáciami o dani z príjmov a uložiť ju v registri účtovných závierok. Ak pôjde o skupiny zahraničných právnických osôb so sídlom mimo územia EÚ, ktoré v únii pôsobia prostredníctvom dcérskych účtovných jednotiek alebo organizačných zložiek, dcérske účtovné jednotky a organizačné zložky budú povinné uložiť správy s informáciami o dani z príjmov týkajúcej sa ich zahraničných materských subjektov do registra účtovných závierok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite