Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci za SaS posunutie návrhu zmien v druhom pilieri do druhého čítania nepodporia

.sita .slovensko

Ak by parlament podľa poslanca za SaS Petra Cmoreja navrhované zmeny v druhom pilieri prijal, až 300-tisíc sporiteľov by malo nižšie dôchodky z druhého piliera v porovnaní s tým, keby si v druhom pilieri nesporili.

Poslanci za SaS posunutie návrhu zmien v druhom pilieri do druhého čítania nepodporia SITA/Jana Birošová

poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) posunutie návrhu zmien v druhom dôchodkovom pilieri do druhého čítania nepodporia. Na tlačovej besede to uviedol poslanec za stranu SaS Peter Cmorej. „Poslanci za SaS sa zdržia hlasovania," povedal. Ak by parlament podľa neho navrhované zmeny v druhom pilieri prijal, až 300-tisíc sporiteľov by malo nižšie dôchodky z druhého piliera v porovnaní s tým, keby si v druhom pilieri nesporili. „Pán minister Krajniak chystá pozmeňujúci návrh, ktorým sa druhý pilier otvorí a znížia sa príspevky do druhého piliera," varuje poslanec Cmorej pred možnými zmenami počas druhého čítania.

Všetci súčasní sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri narodení po roku 1968, ktorí na penziu sporia v inom ako indexovom dôchodkovom fonde, sa majú od júla budúceho roka presúvať do indexových fondov. Nebude sa to týkať tých sporiteľov, ktorí do konca mája budúceho roka oznámia svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, že si chcú naďalej sporiť na penziu v inom ako indexovom fonde. Sporenie v indexovom dôchodkovom fonde budú mať od budúceho roka automaticky ako predvolenú investičnú stratégiu aj noví sporitelia, vstupujúci do druhého penzijného piliera.

Predvolená investičná stratégia spočívajúca v sporení si v indexovom dôchodkovom fonde sa tak má okrem nových sporiteľov aplikovať aj na väčšinu existujúcich, konkrétne na sporiteľov narodených po roku 1968. „Podľa údajov dôchodkových správcovských spoločností do tejto skupiny patrí cca 1,1 milióna sporiteľov s celkovou nasporenou sumou približne 5,6 mld. eur," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite