Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pozitívne trendy a dobré správy k benzínu a aj nafte

.dáta bez pátosu .slovensko

Benzín je dnes s cenou na 1,64 € a pôjde dole. Nafta je na maxime s cenou 1,85 € a pôjde rovnako nižšie.

Dáta bez pátosu: Pozitívne trendy a dobré správy k benzínu a aj nafte

ropa

Fundamentálny vývoj na trhoch s ruskou ropou ukazuje, že jej cena je na minime tento rok. 2021 končila na $77 za barel, rok 2022 začala na $81 za barel. V apríli skočila na $71 za barel a teraz sme konečne na MINIME v tomto roku: pod $71 za barel. Ide o týždenné priemerné ceny, aby sme sa nebavili o chvíľkových špičkách a minimách.

Viac tu: https://tradingeconomics.com/commodity/urals-oil

mol

Rafinérke sa podarilo spustiť prevádzku po relatívne dlhej odstávke (údržba a opravy) v mimoriadne nevhodnom čase. Kapacita prevádzky je pre región obrovská: 10 mil ton spracovanej ropy ročne alebo takmer 30 tisíc ton denne. Malo by to oslabiť tlak na ceny dieselu - nafty v regióne, ktorý okrem nedostatku tohto druhu paliva trpí aj na logistické problémy.

Viac tu: https://bit.ly/3dbDST5

vývoj cien a palív

Grafy nižšie ukazujú vývoj cien palív na čerpačkách v týždňových priemeroch. Všetky krajiny v regióne idú dlhodobo s cenou benzínu dole a aj dnes sme boli na Slovnafte u nás svedkami ďalšieho poklesu o 3 centy. Z maxima sme dole o 31 centov, na 50 litrovej nádrži to robí 15 Euro. 

Štát neprispel ani centom a dlhodobo drží spotrebnú daň na vysokej úrovni 51 centov za liter. K tomu 20% DPH a plná špajza u ministra financií. Celú vlnu zdražovania s maximálnou cenou 1,95 eura / liter a aj postupný letný pokles prežili spotrebitelia bez povšimnutia a pomoci štátu. Ojedinelý úkaz v regióne, kde boli použité rôzne viac úspešné schémy pomoci (NEM a ČR znížili spotrebnú daň, PLN znížilo DPH) alebo neracionálne a drahé regulácie (HUN zaregulovalo cenu na 479 forintoch takmer na celý rok). Slovensko sa heclo a nespravilo nič.

Nafta sa zo špičky 1,95 eur za liter dostala nižšie len o 10 centov. Predpokladáme, že pri poklese ceny ropy, poklese ceny plynu (potrebný pri rafinácii ropy) a pri nábehu MOLu a očakávanom nábehu OMV koncom septembra sa dočkáme postupne POKLESU ceny na čerpačkách. Mali by sme byť dnes na maxime.

Musíme si zvyknúť, že rozdiel medzi cenou benzínu a dieselu bude značný, aj keď by mal aj tento klesať. Dnes je na Slovensku 21 centov. Okrem regulovaného Maďarska sme je to regionálne MAXIMUM. O dôvod viac na pokles, možno 2-4 centy v dohľadnej dobe (prelom mesiacov)

rusko

Vzhľadom na pokles odberu ruskej ropy Ural v kombinácii s radikálnym poklesom cien (z maxima $98 na dnešných $70 za barel Uralu) výrazne klesne aj príjem Ruska z vývozu ropy do Európskej únie. Aj pri zachovaných objemoch dovozu len pokles ceny robí MÍNUS takmer 100 miliónov dolárov DENNE. 

U Ruska treba rátať sa faktom, že odhady nákladov na ťažbu ropy sa pohybujú podľa miesta a druhu ložiska od 22 do 65 dolárov za barel. U niektorých ložísk je zisk (predaj - náklady) pri dnešnej cene minimálny. Samozrejme ide o dlhodobé dáta, ale Rusko začne zarábať na rope výrazne menej. Stále je to ale pri dennom exporte 6-7 miliónov barelov asi pol miliardy dolárov denne a 15 miliárd mesačne.

Ropa je hlavný zdroj príjmu Ruska. Dnes denne vyvážaných 75 miliónov m3 plynu do Európy robí pri cene 190USD za 1MWh príjem 150 mil. eur denne.

Na web sme dali online prehľad ceny palív v Európe:

https://databezpatosu.sk/2022/08/29/2711/

Náš dashboard = animácia od Libor Hornych:

https://bit.ly/3RnBLuL

Ceny palív v regióne:

https://bit.ly/3PNE4X9

Ceny ropy na burzách:

https://bit.ly/3QDCYg1

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite