Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: 1,70 za BENZIN95 u hlavného hráča na trhu – výborný trend

.dáta bez pátosu .slovensko

Ceny benzínu na začiatku septembra sa podobajú aprílu. Vtedy naposledy bol benzín za 1,70.

Dáta bez pátosu: 1,70 za BENZIN95 u hlavného hráča na trhu – výborný trend

avizovali a odhadovali sme pred 5 – 7 týždňami, že začiatok školského roka by sme mohli mať na Slovensku ceny benzínu začínajúce na 1,69 eur za 1 liter.

Dávame k tej predikcii: Dnes ráno (3. 9.) najväčší hráč na trhu (Slovnaft-MOL) znížil cenu o 3 centy na 1,70 a niektorí menší hráči určite pôjdu na ceny pod túto hranicu: takže 1,699.

Oproti maximu na prelome júna – júla na hranici 1,95 sme o 25 centov nižšie. Nakoľko spotrebná daň 51,4 centa je nominálne rovnaká (a Slovensko ju má najvyššiu v regióne), tak efektívne ide o pokles o 17 % (z 1,44 na 1,19 aj s DPH) v cene produktu. Ostatné si berie štát. A aj v tých 25 centoch sú 4 centy poklesu DPH. Na 50 litrovej nádrži urobí pokles oproti začiatku prázdnin 13 eur – za to už je drobný nákup jedla na pumpe. 

benzín

Na rozdiel od minulých postov si tentokrát naša rafinéria zaslúži pochvalu za držanie trendu poklesu cien benzínov (už 8 týždňov nepretržite). Dokonca v cene bez daní je Slovensko v TOP najlacnejších krajinách v Európe. V nafte je to podobne. Trend poklesu cien benzínu by mal pokračovať, nakoľko ropa je stále pod 100 USD a pokles bol 25 % oproti maximám z tohto leta.

nafta

Nafta je iný príbeh. Rafinérky OMV a MOL v Maďarsku majú odstávky a spustené budú až ku koncu septembra. Nafta sa pri vysokej cene elektrickej energie začala používať ako zdroj na jej výrobu, a tak dopyt stúpa.

Preto máme cenu nad 1,80 eur za liter nafty a v okolitých krajinách aj vyššie, Nemecko je na 2,07 eura za liter nafty.

štát

Vláda má už 4. mesiac plné ústa rečí o znížení spotrebnej dane alebo DPH. Nič sa neudialo, napriek tomu, že:

  • Poľsko znížilo výrazne DPH,
  • Nemecko znížilo výrazne spotrebnú daň,
  • Česko znížilo spotrebnú dať tiež,
  • Maďarsko sa pustilo do regulácie a benzín95 dnes máte problém natankovať, na veľa pumpách nie je, alebo je ho málo a obmedzene.

Slovensko nespravilo nič. Vysoké ceny tým pádom tlačia na infláciu produktov a služieb, ktoré majú na vstupe významné dopravné náklady. Nie je pravdepodobné, že akýkoľvek návrh na zníženie daní dostane v septembri zelenú, a tak sme odkázaní na vývoj cien na svetových trhoch.

predikcia

U benzínu možno predpokladať v horizonte septembra pohyb smerom ku 1,65, ale nebude to ani rýchle a ani razantné.

U nafty do konca septembra a do spustenia OMV a MOL-u možno predpokladať tlak na cenu a poklesy pod 1,80 až o 3 – 4 týždne. Radi by sme a mýlili.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite