Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Čo by si mali lídri z EÚ určite pozrieť k plynu

.dáta bez pátosu .slovensko

Napíšeme to na rovinu: nedá sa pozerať, ako sa riešia problémy okolo elektriny a plynu.

Dáta bez pátosu: Čo by si mali lídri z EÚ určite pozrieť k plynu

ak by sme mali málo jedla alebo vody, tak by sme sa určite nesnažili viesť väčšinu diskusie okolo zastropovania ceny jedla a vody. Pre všetkých spotrebiteľov: bohatých aj chudobných.

Snažili by sme sa zabezpečiť viac jedla a vody a šetriť. Viac nedostatkovej suroviny / produktu a ŠETRIŤ.

Kombinácia týchto dvoch aktivít a úsilia by mala zabezpečiť väčšiu rovnováhu v rovnici dopyt = ponuka a aj na burze.

Samozrejme by mali toto úsilie sprevádzať finančná pomoc a dotácie pre chudobných, strádajúcich, vysokými cenami postihnutých (domácnosti, rodiny, jednotlivcov – firmy).

naše poznámky a dobré správy k výrobe elektriny

Výroba elektriny momentálne súvisí s výrobou v plynových elektrárňach. Dodávky plynu sa ale používajú hlavne na natláčanie do zásobníkov a na výrobu elektriny zostáva len zbytok = trošku = málo. Pozrime sa na dáta:

Zásobníky plynu v Európe sú dnes plné na 80 %. 5 krajín: Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko a Rakúsko robia 75 % kapacity zásobníkov a veľkú väčšinu produkcie v plynových elektrárňach. 

Španielsko a Portugalsko s veľkou výrobou elektriny z plynu vynecháme, zásobníky majú minimálne, prepojenie s Európou na prenos elektriny slabé a plynu majú z Afriky dosť. V dôsledku toho majú cenu elektriny 3 – 4-krát nižšiu ako zbytok Európy.

Tých 5 kľúčových krajín má zásobníky plné na 82 %, z toho Francúsko na 92 % a Rakúsko na 66 %. Za posledný mesiac natlačili dodatočných 13 % a stúpli zo 69 % na 82 %. Ak pôjdu podobným alebo trošku pomalším tempom, tak do 5 týždňov sú plní. Prečo je to dôležité?

Za posledný mesiac mali dodávky na natláčanie a na produkciu elektrickej energie v plynových elektrárňach spolu v objeme 10 miliárd m3. Z toho 8 miliárd sa natlačilo a 2 miliardy m3 sa spálili v elektrárňach. Príkaz znel jasne: NATLÁČAŤ.

Ale v posledných dňoch už „plné“ Francúzsko a aj Taliansko spustillo aj plynové elektrárne a elektriny je viac. Aj preto cena klesla. Spolu v auguste z 2 miliárd m3 plynu vyrobilo týchto 5 krajín 23 TWhodín elektriny, čo je ekvivalent sústavného výkonu 31 GW (To je 70 takých blokov ako Mochovce III). Z tých 31 GW Taliansko produkovalo 14 GW, Holandsko 7 GW, Nemecko 6 GW, Francúzsko 4 GW. Rakúsko sa tomu bránilo s produkciou 300 MW, lebo „zelení“. Doma produkujú len 70 % svojej spotreby a elektrinu mali v auguste najdrahšiu v Európe. Dnes už produkujú 1 GW, lebo „treba“. Kapacitu majú 8 GW. Postupne ich spustia, ale najprv natláčajú (za posledný mesiac stúpli z 53 % na 67 % a tempo majú vysoké, dodávky plynu rovnako).

Ak ale po postupnom naplnení zásobníkov prejdú krajiny na presmerovanie týchto dodávok 10 miliárd m3 (nechajme dodávky pre spotrebu priemyslu bokom) na produkciu elektriny, tak sa zásadne zvýši ponuka elektriny na trhu. Priemysel ten drahý plyn celý nespotrebuje, Rusko dodáva z tých 10 miliárd len 10 – 15 %, a tak veľa zostane. Ak by len „polovička“ = 5 miliárd išla do elektrární, tak je to dodatočných 15 GW kapacity. Celková priemerná výroba v EU je 330 GW. A tých dodatočných 15 GW je 5 %. Ale ak by išla viac ako polovica, tak je to významná položka a dodatočná ponuka.

Celková kapacita plynových elektrární v hore uvedných 5 krajinách je spolu 123 GW a sama by stačila pokryť 1/3 spotreby elektrickej energie v EU. S tým sa v podstate rátalo: veľa lacného a „zeleného“ plynu z Ruska. 1GW výkonu ročne je asi 1 miliarda m3. NS I. a NS II. mali mať spolu 110 miliárd m3. Idea Made in Germany a zobchodované účastníkmi z Nemecka, Talianska a aj Rakúska (pamätáte si svadbu s tancom Putina s ministerkou z Rakúska?)

Tých 123 GW kapacity išlo v auguste na 1/4-tinu. Postavené boli tie plynové elektrárne na to, aby sanovali situáciu, AK BUDE NEDOSTATOK elektrickej energie. Nedostatok bol, a tá kapacita bola na NIČ. 

Predstavme si, že by EÚ krajiny investovali z tých stoviek miliárd na výstavbu plynových elektrární za posledných 10 rokov „len“ 100 miliárd do vývoja, výskumu a stavby bezpečných moderných „zelených“ jadrových elektrární. Dnes by sme sa elektrikou ohadzovali a megawaty by dávali v Lidli k banánom – ako sme onoho času predikovali k „vakcínam“.

čo teraz uvidíme?

  • Pri relatívne slušných zásobách plynu v zásobníkoch sa postupne spúšťajú plynové elektrárne. Niektoré idú skutočne 24 hodín NON-STOP a dodávajú base load elektrinu. Nohu na plyne má Francúzsko, Taliansko, pridáva sa Nemecko a aj Rakúsko.
  • Napriek rastu splyňovania v elektrárňach sa postupne naplnia na 100 % zásobníky vo Francúzsku, na 90 % v Nemecku a v Taliansku, na 75 % v Holandsku a v Rakúsku. Toto uvidíme do 14 – 20 dní.
  • Ak nezožerie plyn priemysel, ďalej bude rásť produkcia v elektrárňach a bude pribúdať elektrina na trhu, dokonca base load = dostupná 24 hodín. Čo s tým plynom? Na elektriku. 
  • Situácia sa zmení, keď Rusko totálne vypne dodávka plynu = pred vypnutím NS I: 100 mil. m3 denne a po odstavení NS I. už len 70 mil. m3 denne. To sú 2 miliardy mesačne pre celú Európu. Poznamenáme, že len tých 5 veľkých krajín a len do zásobníkov a pre elektrárne minulo 10 miliárd v auguste. 

Ruský plyn prestal byť dôležitý. Bodka. Game over.

Pozor: Problém bude, ak príde skoro zima a chlad a dnes neexistujúci dopyt príde od domácností a inštitúcií na kúrenie. Ale na skorú zimu a chlad v septembri to nevyzerá. So far, So good. 

Perlička: Pripravujeme článok o jadrových elektráňach vo Francúzsku a Nemecku v 2021 – 2022 – 2023. Bude to povinné čitanie pre všetkých politikov. A budú tam dobré správy. 

Už dnes môžeme povedať, že za problémami s elektrinou v Európe nemôže pán z Kremľa, ale Čierneho Petra mali na ruke klasicky Nemecko a Francúzsko.

K emeckému ministrovi hospodárstva len 1 poznámka:

Ak si myslí, že vypnutie troch jadrových elektrární v Nemecku k 1. 1. 2023 vôbec neublíži, tak nech si zoberie kalkulačku a vypočíta rozdiel v ponuke k Silvestru 2021: 8 GW z jadra v Nemecku a o 366 dní neskôr k 1. 1. 2023: NULA GW z jadra v Nemecku. Na Silvestra 2021 to jadro dávalo priemerne 15 % nemeckej elektriny. Bude z toho nula (podľa neho).

Ak mal teplo v saune, teplú vodu vo wellnese a horel mu falošný elektrický krb v bare vo wellness/fitness clube po lyžovačke v Alpách, tak to bola jadrová elektrina. Howgh.

V obrázku cena elektriny v Nemecku DNES (až ku 600 eur) a DNES pred rokom v 2021 (až ku 150 eur). Pred rokom maximum ej dnes minimum. 

Paradoxy: Ešte raz: Made in Germany.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite