Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Čo nepovedali – Elektrická energia nestojí všade €800!

.dáta bez pátosu .slovensko

Vzhľadom na NEprepojenosť - respektíve rôznu prepojenosť energetických systémov v Európe, je situácia po Európe s cenou elektriny rôzna.

Dáta bez pátosu: Čo nepovedali – Elektrická energia nestojí všade €800!

tam, kde sme vďaka GreenDealu z Nemecka postihnutí nedostatkom „baseload“ elektrickej energie, máme ceny energie vysoké: viď graf v pravej polovici a ceny okolo 800 eur za MWh.

Tam, kde je dostatok plynu (Španielsko a Portugalsko) z Afriky, kde je aj jadra rozumne a kde aj vetrík fúka a slniečko svieti, je cena energie okolo 200-250 eur za MWh max. Viď graf.

Rozdiel je násobný a v priebehu dnešných dní aj 3-násobok. Na Iberskom poloostrove 3x menej. Rakúsko ani neskúšajte pozerať, tí sú najvyššie v Európe, lebo vyrábajú (zeleno) len 70% svojej spotreby, ale všetko čo majú doma pichnú do zásuvky a ak nemajú vlastné hydro, tak si cucnú v noci z Temelína z Čiech - viac ako polovicu produkcie Temelína berú. Ale „zelení“ sú „zelení“.

Ťažko bude v piatok v Prahe hľadať mini jednotnú stratégiu, jednotné stropy a rovnakú pomoc na megawatt. Nemci by mali byť na meetingu bez mikrofónu, ale s reproduktorom 2x tak hlasno ako ostatní. Lebo niekedy lepšie raz počuť ako 2 krát hovoriť. 2 uší a jedny ústa má človek.

Španieli a Portugalci nemajú takmer žiadne kapacity na skladovanie zemného plynu. Ale majú kapacity z Afriky na priebežný prítok (aj teraz) a rovno ten plyn spaľujú. 2 krát menej CO2 ako z uhlia je z neho. 30x viac ako z jadra.

Ak bude dostatok plynu, alebo uhlia, alebo jadra, tak bude cena v strednej Európe taká ako je dnes v Španielsku a Portugalsku.

Dobrou správou je, že jadra bude viac a viac vo Francúzsku, uhlia v Nemecku, vody už menej byť nemôže a plynu bude už tiež len viac a viac vďaka terminálom v Baltskom a v Jadranskom mori. Nemusí to trvať tak dlho-už máme najhoršie za sebou. Júl-August boli peklo. Prinesieme k tomu grafy, lebo dáta sú ((EDF 2Q2022 Press release), napríklad. 

A nie, dôvodom vysokých cien elektrickej energie nie je PUTIN a RUSKO. Dôvodom je neschopnosť EÚ politikov rozumieť grafom v energosektore. Varovaní bolo veľa a neboli len o NSII. Boli hlavne o tom, že slnko je len cez deň, vietor len mimo leta, voda len keď prší a plyn nemusí byť vždy lacný a veľa. A plyn vôbec nie je zelený: 390 gramov CO2 na kilowatthodinu.

Tak sme sa trochu opustili. Pohrajte sa s grafmi ceny elektriny na: https://www.rte-france.com/en/eco2mix/market-data#

Dajte šancu nášmu webu a surovinám na www.databezpatosu.sk

Pozrite si produkciu, dovozy a vývoz na:

https://app.electricitymaps.com/zone/DE...

Dobrú noc Vám. (píše Ivan Bošňák, programuje Libor Hornych a sociálne siete a koncept spravuje Viliam Bendik, instargramu sa venuje Natália Bošňáková)

Ak chcete a viete podporiť prácu na našich reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatos

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite