Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: UEFA futbal, koeficienty, prizemoney

.dáta bez pátosu .slovensko

€ 3,5 miliardy celkom a € 1,4 milióna pre ŠK Slovan Bratislava.

Dáta bez pátosu: UEFA futbal, koeficienty, prizemoney

v Európe sú na klubovej úrovni organizované 3 súťaže:

  • Liga majstrov,
  • Európska liga,
  • Konferenčná liga.

230 klubov z 55 krajín (teraz bez Ruska 54) pošle svoje kluby do letných baráží, vyraďovačiek a play-offov a vzíde z nich 3-krát 32 klubov, ktoré sa v každej súťaži budú na jeseň do Vianoc stretávať v skupinových bojoch každý s každým.

  • Dnes poznáme šťastných 96 klubov z 230.
  • Zastúpenie má v skupinách 36 krajín z 55.
  • 15 krajín má len 1 klub v skupinových bojoch.

Z Nemecka ide do skupín až 8 klubov, z Anglicka, Španielska, Talianska po 7 klubov, z Francúzska 6 a ostatní majú 4 a menej.

Česko má 3 kluby v skupinách a za sebou parádne kvalifikačné leto a pred sebou určite žatvu dodatočných bodov zo zápasov v skupine.

Slovensko má v skupinovej fáze Slovan Bratislava, ostatní (Dunajská Streda, Spartak Trnava a MFK Ružomberok) povypadávali v priebehu júla a augusta. Pre Slovensko je to jeden z lepších rokov, Slovan môže nahrať dodatočné body a zvýšiť takzvaný koeficient krajiny a posunúť nás zo súčasného 27. miesta v Európe podľa sily klubov. Rátajú sa body z posledných 5 rokov. Do sezóny 2024/2025 nám vypadne slabý posledný rok a pribude dobrý súčasný. Slovanu držíme palce.

Detaily k účastníkom tu.

prizemoney

Celkovo je k dispozícii 3,5 miliardy eur, z čoho pre Ligu Majstrov a Superpohár sú určené 2 miliardy eur. Futbal je bohatý šport.

Liga Majstrov je „iná liga“ a už dnes má Real Madrid zabezpečených za účasť a z marketingu vďaka svojmu rankingu € 52 mil., Bayern Mníchov € 51 mil., FC Barcelona € 50 mil.

Ostatní v Lige majstrov nie sú na tom tiež zle, taká Viktoria Plzeň má už dnes istých 19 mil. eur. Ak by s Karabachom vypadla, zostane jej 2,5 mil. eur.

Európska a konferenčná liga sú chudobní príbuzní a dnes najvyššie isté prémie u postupujúcich do jesenných bojov v skupinách sú na úrovni € 1,4 mil., čo je o desatinnú čiarku vľavo oproti Lige Majstrov. 

Z našich tímov má:

  • Slovan istých minimálne € 1,4 mil. a potenciál ísť vyššie, za skupinu bude € 2,94 mil.
  • Dunajská Streda istých €850-tisíc a už nič viac.
  • Spartak Trnava istých € 750-tisíc.
  • Ružomberok istých € 550-tisíc.

Detaily k prizemoney tu.

ranking klubov

Na základe výsledkov z posledných 5 rokov sa zostavuje hitparáda klubov a aj krajín. Čím vyššie krajina je, tým viac účastníkov môže do bojov poslať. Maximum je 8, minimum je 3, Slovensko má 4.

Náš klub s najlepším rankingom je Slovan Bratislava a je na 128. mieste v Európe, pričom už len 96 klubov ide hrať o body a nie všetky sú pred ním, takže je veľká šanca na postup bližšie k prvej stovke. To už je extra liga s možnosťou vyhnúť sa prvým kolám baráží a kvalifikácií, ktoré začínajú vždy v júli.

Detail k rankingu tu.

Priebežný stav, koľko klubov a z ktorej krajiny a ktoré to sú do pohárov budúci rok 2023/2024 si viete nájsť tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite