Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Energetická kríza sa začína prejavovať v rámci celého priemyslu

.sita .slovensko

Podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreaj Lasza už začínajú mať problémy aj fabriky z chemického, sklárskeho či potravinárskeho priemyslu.

Energetická kríza sa začína prejavovať v rámci celého priemyslu pexels.com

energetická kríza sa začína prejavovať v rámci celého priemyslu. Počas protestného zhromaždenia pred Úradom vlády SR na podporu slovenského priemyslu to uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz. Podľa neho už začínajú mať problémy aj fabriky z chemického, sklárskeho či potravinárskeho priemyslu. „ Dnes je veľmi ťažké odhadnúť, aké to bude mať dopady," zhodnotil.

Ako doplnil, základnou požiadavkou je prijatie zákona o Environmentálnom fonde. „Pokiaľ sa nezmení nastavenie Environmentálneho fondu a tieto podmienky nebudú porovnateľné s inými priemyselnými krajinami, tak vysoko energeticky náročný priemysel nebude môcť na Slovensku ďalej pôsobiť," skonštatoval Lasz. Ako zdôraznil, pre jednotlivé fabriky nežiadajú pomoc, ale iba rovnaké podmienky s inými priemyselnými krajinami Európy.

Zákon podľa Lasza prešiel tripartitou, no je zaseknutý pred predložením na vládu. Podľa jeho slov za tým stoja nezhody medzi ministrom financií Igorom Matovičom a ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Dôležitosť prijatia uvedenej legislatívy potvrdil aj generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý. „Nie je to pre Slovalco, je to pre ekonomiku a priemysel Slovenska," zhodnotil.

Slovensko podľa neho zastavením výroby v Slovalcu príde ročne o asi 70 mil. eur. Ďalším negatívnym faktorom je strata množstva pracovných miest, ale aj ďalšie znečisťovanie životného prostredia, keďže hliník budeme musieť dovážať z Číny. „Nakoniec robíme sami sebe zle. Priemysel nás ako keby nezaujíma, alebo minimálne nezaujíma ministra životného prostredia," uzavrel Veselý.

Ako po rokovaní kabinetu k téme uviedol predseda vlády Eduard Heger, podľa jeho názoru sa v nej často množstvo argumentov využíva účelovo. Vysoká cena energií podľa neho znemožňuje fabrikám plánovanie a tak enormne zvyšuje ceny vstupov, že zvažujú utlmenie výroby. Podčiarkol, že ani všetky zdroje, ktoré sú momentálne vo fonde, by nestačili na riešenie aktuálnej krízy.

„My hovoríme o štrukturálnej zmene Envirofondu," vyhlásil premiér s tým, že ho predchádzajúce vlády zneužívali, aby si prilepšovali hospodárske výsledky. „Dnes tam máme peniaze, ktoré, ak chceme využiť, musíme automaticky zvýšiť deficit," vysvetlil predseda vlády s tým, že ide o technické záležitosti. Riešenie problému teda podľa neho nie je jednoduché, o téme však diskutujú.

Minister hospodárstva Richard Sulík potvrdil, že strana Sloboda a Solidarita (SaS) plánuje do parlamentu predložiť novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami a liberáli sa budú snažiť, aby priemysel získal z fondu viac zdrojov. Podrobnosti zverejnia v septembri. SaS už podľa neho nie je koaličná strana, takže majú voľnosť predkladať, čo uznajú za vhodné. Tému mal údajne vydiskutovanú s ministrom Budajom. „Narážalo to na ministra financií, ale to už pre nás teraz nebude taká kľúčová otázka," zhodnotil.

Podľa Sulíka je najväčší problém odstavenia výroby Slovalca z priemyselného hľadiska, keďže tým Slovensko stráca priemyselnú prvovýrobu. „Z tohto pohľadu to vnímam ako katastrofu," vyhlásil. On sám však verí, že nepôjde o trvalý stav.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite