Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách mierne stúpla v 2 krajoch

.tasr .slovensko

Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 31. kalendárnom týždni mierne stúpla v Nitrianskom a Žilinskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách mierne stúpla v 2 krajoch AP Photo/Mark Schiefelbein

celkovo sa nový koronavírus zistil v 56 analyzovaných vzorkách, dve boli negatívne. "Z toho v 18 vzorkách došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 40 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 31. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 1852 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 1809 (97,68 percenta) vzoriek," dodal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite