Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká armáda bude viac než rok pomáhať s ochranou vzdušného priestoru SR

.tasr .slovensko

O pomoc s ochranou vzdušného priestoru nad územím Slovenska požiadal Česko v júni slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Svojimi stíhačkami sa k ochrane Slovenska pripojí aj Poľsko.

Česká armáda bude viac než rok pomáhať s ochranou vzdušného priestoru SR SITA/Martin Medňanský

české ozbrojené sily budú od septembra minimálne do konca budúceho roka pomáhať s ochranou vzdušného priestoru Slovenska. Rozhodla o tom na svojom stredajšom zasadnutí česká vláda, píše TASR podľa informácií televízie ČT24.

Návrh o pomoci so zaistením ochrany slovenského vzdušného priestoru českými stíhacími lietadlami predložila na rokovanie česká ministerka obrany Jana Černochová.

„Áno, rokovali sme o tom a, samozrejme, vláda to schválila – tak, ako sme to už dopredu oznámili,“ potvrdil český premiér Petr Fiala na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

O pomoc s ochranou vzdušného priestoru nad územím Slovenska požiadal Česko v júni slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Svojimi stíhačkami sa k ochrane Slovenska pripojí aj Poľsko.

Slovensko si pred štyrmi rokmi objednalo z USA 14 stíhačiek F-16. Podľa pôvodných plánov mali prvé stroje prísť na Slovensko už tento rok a zvyšok o rok neskôr, nakoniec však prídu až v roku 2024. Ich dodanie sa oneskorilo v dôsledku pandémie nového koronavírusu a celosvetového nedostatku čipov. Nahradiť majú ruské stroje MiG-29.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite