Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Predtým, než zajtra natankujete

.dáta bez pátosu .slovensko

Ceny palív na čerpacích staniciach v regióne za posledné 3 týždne pekne klesajú. Postupne, pomaly, a hlavne prestali rásť.

Dáta bez pátosu: Predtým, než zajtra natankujete

tento trend by mal pokračovať aj tento týždeň a koncom júla. Na čerpacích staniciach na Slovensku sa spravidla ceny menia vo štvrtok ráno. Možno rátať s poklesom o cent, dva. Bude to dobrý mesiac. Poklesy v jednotlivých krajinách vidno v grafe, kde má Maďarsko výkyvy hlavne kvôli poklesu menového kurzu forintu (pri regulovanej cene), ale ostatné krajiny vykazujú fundamentálne dobrý vývoj. 

Slovensko patrí ku krajinám s najvýraznejším poklesom ceny palív oproti ich MAXIMÁLNEJ CENE v roku 2022, hlavne pri benzíne.

Špičku v cenách palív sme videli v I. polroku 2022, prevažne koncom júna. V Nemecku ešte v máji, lebo od 1. júna znížili na 3 mesiace masívne spotrebné dane (benzín o 30 centov) a cenový pokles sa takmer okamžite prejavil na koncovej cene palív. Tento krok urobilo aj Česko, ale v nižšom meradle a tak ceny len prestali v júni dramaticky rásť.

DOBRÉ SPRÁVY

1. CENA ROPY od stredu júna pozvoľna klesá a je o 15% nižšia ako maximum. Takýto pokles v palivách neuvidíme, lebo cena je tvorená cenou surovín a koncového produktu, plus spotrebná daň a navrch DPH.

Ale asi 10% pokles by sme mali v dôsledku poklesu cien ropy vidieť aj na účte za tankovanie. Sme asi v polovičke. Cena by teda mala ísť ešte dole.

https://www.neste.com/inv.../market-data/crude-oil-prices...

2. MENOVÝ KURZ EUR/USD sa mierne zotavuje z minima 1:1 vďaka nedávnemu zvýšeniu úrokových sadzieb ECB. To by malo pozitívne zapôsobiť na náklady spracovateľov ropy, lebo surovinu v našom regióne nakupujú prevažne (ak nie výhradne) za USD.

https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD=X/

3. Existuje aj prirodzený tlak na výrobcov palív, nakoľko publikujú svoje výsledky hospodárenia a aj rekordné rafinačné marže pri výrobe benzínov a nafty. Tak by sme radi videli úsmev okrem akcionárov rafinériek aj na tvárach motoristov

VEĽMI DOBRÁ SPRÁVA

Ak by sa ceny palív v 3. štvrťroku 2022 znížili trvalo (počas júla, augusta a septembra) a výrazne (viac ako 10%), tak by ich pokles mal pôsobiť menším tlakom na rast inflácie v 3. a v 4. štvrťroku 2022. To je fundamentálne dobrá správa celkovo pre našu spotrebu, aj keď existuje oproti poklesu cien ropy oneskorenie v poklese cien palív a následne existuje ešte oneskorenie v premietnutí nižších cien palív do cien služieb a produktov. 

Ale namiesto výrazného rastu cien palív o 50% medziročne by sme sa mohli dožiť poklesu a to je ZMENA TRENDU. A ten je dôležitý. Tak si držme palce.

Aktuálne ceny palív v regióne, porovnané za posledné 2 týždne nájdete na:

https://www.cappo.cz/.../ceny-benzinu-a-nafty-v-zemich-eu...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite