Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka povolila službu v ukrajinskej armáde 4 Slovákom, 6 žiadostí zamietla

.tasr .slovensko

Službu v cudzích ozbrojených silách musí podľa zákona o brannej povinnosti povoliť prezident SR. Žiadosť sa podáva na okresnom úrade, vyjadriť sa k nej musí rezort obrany, vnútra a zahraničných vecí.

Prezidentka povolila službu v ukrajinskej armáde 4 Slovákom, 6 žiadostí zamietla SITA/Martin Medňanský

prezidentka Zuzana Čaputová doteraz posudzovala desať žiadostí občanov, ktorí prejavili záujem o službu v ukrajinskej armáde. Povolenie dala v štyroch prípadoch, vo zvyšných šiestich žiadosť o povolenie zamietla. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka pri posudzovaní žiadostí postupovala v zmysle odporúčaní rezortov obrany, vnútra a zahraničných vecí,“ dodal hovorca. 

Mimoparlamentná SNS vyzýva prezidentku, aby s udeľovaním povolení prestala. „Dávať výnimky Slovákom na boj v ukrajinskej armáde je bezpečnostné riziko,“ tvrdí v stanovisku. Strana sa obáva vťahovania SR do konfliktu. „Veríme, že prezidentka stiahne svoje rozhodnutie a neudelí žiadnu výnimku ďalším Slovákom,“ uviedla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta“, aby prišli bojovať po boku Ukrajincov. Cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, pričom vzniká samostatná divízia nazvaná „medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite