Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stíhanie Dobroslava Trnku v kauze Gorila zastavili pre premlčanie

.tasr .slovensko

Dôvodom je premlčanie skutku po jeho prekvalifikovaní na prečin. Uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor podal voči nemu sťažnosť.

Stíhanie Dobroslava Trnku v kauze Gorila zastavili pre premlčanie SITA/DIANA ČERNÁKOVÁ

samosudca Marek Filo prekvalifikoval skutok na prečin z dôvodu dôkaznej núdze. „Niektoré dôkazy v podobe audionahrávok, vyhotovených Marianom Kočnerom, sú nezákonnými dôkazmi, na ktoré nie je možné prihliadať,“ uviedol Adamčiak.

Filo zdôraznil, že v trestnom konaní nemožno použiť nahrávky, ktoré boli získané utajeným spôsobom, v tomto prípade bez vedomia Dobroslava Trnku.„ Netvrdím, že sa skutok nestal. Sú veľmi silné indície, že sa stal,“ podotkol samosudca.

S prečinom sa spája päťročná premlčacia doba. „Trestné stíhanie sa premlčalo v roku 2018 a obžalovanému bolo vznesené obvinenie až v roku 2019. Z tohto dôvodu je trestné stíhanie neprístupné,“ dodal hovorca súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pôvodne podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bývalý šéf Generálnej prokuratúry nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že Dobroslav Trnka mal prevziať od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku, obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav Trnka. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite