Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strana SaS uvítala zmenu na poste šéfa RTVS

.sita .slovensko

Parlament zvolil za generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboša Machaja.

Strana SaS uvítala zmenu na poste šéfa RTVS SITA/Jana Birošová

vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta výsledok voľby nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorým sa stal Ľuboš Machaj. Informovala o tom Ivana Nittmannová z Komunikačného oddelenia SaS. Poslanec Národnej rady SR za SaS a člen výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin podotkol, že pri výbere pomohla aj odborná komisia, ktorá jednoznačne odporučila dvoch najlepších kandidátov. Tá okrem Machaja odporučila aj Tibora Búzu.

„Pre nás bolo dôležité, aby sa generálnym riaditeľom stal solídny a čestný kandidát. SaS vníma, že RTVS a špeciálne jej spravodajstvo má viacero problémov, ktoré musí nový riaditeľ riešiť. Veríme, že sa pánovi Machajovi podarí skvalitniť verejnoprávne médiá a priblíži ich úrovni okolitých krajín,“ uviedol Foltin. Tímlíder strany SaS pre kultúru René Parák zhodnotil, že Machaj je garanciou, že bude verejnoprávne médium také, aké má byť, a teda že bude poskytovať objektívne spravodajstvo založené na faktoch a kvalitný program. Najväčšou výzvou podľa neho bude pre nového šéfa televízie a rozhlasu získať potrebné financie, keďže RTVS bola dlhodobo finančne poddimenzovaná.

Machaja v dnešnej voľbe podporilo 89 poslancov zo 122 prítomných. Súčasný šéf RTVS Jaroslav Rezník dostal 29 hlasov. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov. Funkčné obdobie súčasného riaditeľa RTVS Rezníka sa skončí tento rok 1. augusta. Nový šéf RTVS Machaj bol v minulosti programovým šéfom rozhlasu i dramaturg Slovenskej televízie. Je tiež spoluzakladateľom niekdajšieho rádia Twist. Blízko k zvoleniu bol už v stredu 29. júna v prvom kole voľby, keď mu chýbali dva hlasy.

Poslanci si v prvom kole voľby mohli vybrať zo siedmich záujemcov. Okrem Machaja a Rezníka kandidovali Tibor Búza, Peter Badač, Ivan Golian. Peter Janků a Vladimír Seman. Daniel Živica sa kandidatúry vzdal. Poradná komisia pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS pri parlamentnom výbore pre kultúru a médiá zaradila medzi odporúčaných kandidátov na post riaditeľa RTVS Búzu a Machaja. Za prijateľných označila Badača a Goliana. Ako neodporúčaných kandidátov označila Janků, Rezníka, Semana a Živicu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite