Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko je pre Slovensko politický, ekonomický aj obranný partner, uviedol Heger

.sita .slovensko

Nemecko je pre Slovensko strategický politický a najvýznamnejší ekonomický partner. V súčasnosti ide aj o obranného a bezpečnostného partnera. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to médiám povedal v lietadle do Berlína, kde sa má stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecko je pre Slovensko politický, ekonomický aj obranný partner, uviedol Heger SITA/Branislav Bibel

nemecko podľa Hegera pripravuje výstavbu LNG terminálu a Slovensko by malo záujem o kapacity z tohto terminálu na zásobovanie plynom. Na stretnutí chce zdôrazniť otázku solidarity v prípade náhleho výpadku či prerušenia dodávok plynu. Slovensko potrebuje mať istotu, že táto solidarita zostane zachovaná.

Heger sa bude s kancelárom rozprávať aj o dodávke nemeckých aj slovenských zbraní na Ukrajinu. Rokujú o tom aj ministerstvá obrany. Premiér to podľa vlastných slov podporuje. "Ide o diskusiu, aby oni nám poskytli pásovú techniku a my na základe toho vieme poskytnúť našu techniku Ukrajine," uviedol.

Predseda vlády SR pripomenul, že Nemecko poskytlo Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot. K pomoci sa potom pridalo aj Holandsko. "Slovensko má dnes najlepšie zabezpečenú obranu, akú kedykoľvek malo," skonštatoval Heger s tým, že Patrioty by mohli byť dlhodobo prítomné na Slovensku. Verí, že to nebude problém.

Heger odcestoval na jednodňovú návštevu do Berlína. Navštívi aj Nemeckú spoločnosť pre zahraničnú politiku a položí kvety k pamätníku Berlínskeho múru.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite