Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Platy učiteľov - nevníma to Matovič preto, že má deti v súkromnej škole?

.dáta bez pátosu .slovensko

Učiteľom išli takto pred rokom platy dole a teraz trošku hore.

Dáta bez pátosu: Platy učiteľov - nevníma to Matovič preto, že má deti v súkromnej škole?

BYROKRATI

Ponúkame v jednej tabuľke vývoj platov (priemerné platy) za posledné 3 roky. Ale dôležité sú posledné 2 roky od prepuknutia covidu. Nuž, žiadna sláva, ak náhodou nerobíte pre štát. Ak ste zamestnaný na ministerstve, v nejakej štátnej/vládnej/miestnej inštitúcii, ústave, armáde, tak máte nadpriemerný plat a aj jeho slušný rast. A to nehovoríme o štátom zamestnaných zdravotníkoch a sociálnych pracovníkoch, tí majú samostatnú kategóriu. 

Píšeme o verejnej správe, o by-ro-kra-toch. Na to prachy sú. Aj počty byrokratov rastú (420 tisíc ich je). Ešte uvedieme, že v štátnej správe máte väčšinou 35 - 37,5 hod. pracovný týždeň, o týždeň dovolenky viac, 5-10 dní OČR a 5-10 dní PN. A na vrátnici nie sú turnikety, zapisujete sa do knihy.

UČITELIA

Keď prepukla I. covid vlna v marci 2020, tak sa dostali učitelia medziročne s platom z 960 eur cez tisícku. To sa posledný krát zvyšovali platy (tabuľky) o 10%.

Keď prišla II. vlna a masívne testovania, tak platy v I. štvrťroku 2021 učiteľom medziročne klesli. Online je online.

Keď sme sa konečne covidu zbavili a deti v po Troch Kráľoch tento rok nastúpili do školy spolu s učiteľmi, tak po zrátaní I. štvrťroka sme zistili, že platy učiteľov medziročne stúpli o 4% a za tie 2 covidové roky o celé 2%. To je každý rok priemerne o 1%.

S platom sa dostali na 1082 eur, čo je za 2 roky o rovných 25 evri hore a teda ako keby Slovensko každý mesiac učiteľom pridalo po jednom evríčku.

INFLÁCIA

Za tých 25 mesiacov od 1. apríla 2020 do 30. apríla 2022 stúpla meraná inflácia spolu o 14%. Ale od 1. apríla 2022 sa platy učiteľom nezdvihli a súčasný školský rok dokončia so starými platmi. Do konca júna stúpne inflácia za máj a jún o dáke 2% body a 12 mesačná bude na 14%-15%. A to budeme radi. Spolu od marca 2020 to bude 16-17%.

PARADOXY

Priemerný plat v školstve sa zvyšuje za posledných 24 mesiacov o 1 euro mesačne a "reálna" inflácia asi o 1% mesačne, lebo taký učiteľ hlavne býva, dopravuje sa a stravuje (https://bit.ly/3ttqjDi). 

Na konci júna 2022 to bude takto:

Učiteľ, ktorý dostal marcový (2020) plat a spravil nákup za 1057 euro, ten nákup dnes (jún 2022) urobí za 1226 euro. Samozrejme, že ho nespraví, lebo má plat iba 1082. 144 Euro mu chýba a nakoľko sa nepresťahoval, neprestal sa dopravovať a aj deťom platí krúžky, tak utre hubu a v lete pôjde 3x do Medera na kupko a nie na týždeň do Chorvátska do apartmánu.

Taký štátny zamestnanec priemerne s platom 1593 evri pôjde aj do Chorvátska a aj autom a aj paddleboard si zoberie.

MINISTRI !!! 

Čítali sme v programoch a aj v tom spoločnom vládnom, že učiteľom chcete zvyšovať platy o 10% každý rok. Nakoľko ste to nerobili, ale podarilo sa zvyšovaním kvalifikácie a aj postupom do vyšších platových tried vďaka ich veku a dĺžke praxe o 4% platy od nástupu Igora Matoviča do kresla premiéra zvýšiť, úloha je jednoduchá = dobehnúť tie 3 zvýšenia k 1. júlu 2020, 2021, 2022:

(1057 x 1,1 x 1,1 x 1,1) - 1082 = 1406,87 Eur

Bude potrebné urobiť jednorázové zvýšenie o 30%. Ak by Vám nevychádzalo, že: veď po 3x 10%, ale mínus 4%, tak to preto, že: "zložený úrok". A nehovoríme o tom, že dnešných 100 euro zvýšenia nie je to isté ako 100 euro zvýšenia minulý rok alebo pred rokom, lebo to treba diskontovať. Minulý rok ste si za 100 euro kúpili o 30% benzínu viac. Jaska: zložité, na magisterskom štúdiu to nebolo. Ale dá sa to dobehnúť tým, že by sa diskontoval tok "akože zvýšení platov od apríla 2020 do júna 2022 a jednorázovo by sa to učiteľom poslalo ako "kompenzácia". Naviac oproti tomu zvýšeniu o 30%.

ŽIADNE KULEHY!

Nie, neposielali by sme to LEN zaočkovaným, ani nie LEN s negatívnym testom a ani nie LEN tým, ktorí budú v nedeľu vylosovaní a ani LEN tým, ktorí ešte v školstve robia. Všetkým. 

Tá matematika je panské huncúctstvo, ale práve preto nemá magistra za hranicami hocikto. Veď Vám deti povedia, Igor, keď pôjdu na školu za humno, urobiť bakalára v Dánsku je kopec roboty (vlastná skúsenosť).

Ešte to skomplikujeme tým, že ste tých 10% sľúbili, keď predpoklad inflácie bol 2%, 3% a v 2022 4%. Tak to máte v rozpočtoch. Ale od 2022 musíte pred tú "4" dať "1". Nie namiesto, ale PRED. Bude to 14%. Paseka. Vieme, ale tak to máme v modeloch.

Ak sa Vám to zdá zložité (a nie je to od nás prvý post a text k ekonomike), tak ponúkame riešeNIE:

My preberieme s pár odborníkmi (vedcami) ministerstvo a Vy pôjdete robiť pátosáka. Dáta. Zaučíme.

UČITELIA: zaslúžite si (ale asi regionálne a podľa predmetov) zásadné zvýšenie platov. Nakoľko štát peniaze netlačí, treba ísť salámovou metódou, a teraz od 1.7. 2022 by ste mali byť spokojní s +20%. Menej neakceptujte. Od 1. januára potom tých +10%.

A táto krajina vykročí na cestu, kde mala byť pred 10 rokmi. Radi pomôžeme. Sme nestranní a nestranícki. Nie, ani hlas, ani sns, ani sas, ani zaludi, ani iné. Ide nám o správu vecí verejných vzdelanými, skúsenými, morálnymi a komptentými ľuďmi, ktorí sa vedia spojiť s im podobnými. A bude dobre. Vivat ACADEMIA!

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite