Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo obrany navrhuje obstarať pásovú techniku od Švédska

.tasr .slovensko

Krajina ponúkla vozidlá CV9030 s 30 milimetrovým kanónom a CV9035 s 35 milimetrovým kanónom od výrobcu BAE Hägglunds AB. Vyplýva to z vyhodnotenia zaslaných ponúk, ktoré ministerstvo predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Na rokovanie vlády ho má predložiť do konca júna.

Ministerstvo obrany navrhuje obstarať pásovú techniku od Švédska Wikipedia model A Strf9040C

celkovo sa v projekte počíta s obstaraním 223 pásovej techniky spolu v 11 konfiguráciách. V prvej fáze realizácie projektu by sa malo obstarať 146 pásových bojových obrnených vozidiel v piatich modifikáciách. Ďalej by to malo byť šesť pásových obrnených vozidiel v dvoch modifikáciách s logistickou podporou, trenažérmi, simulátorom, muníciou a vybudovaním infraštruktúry, približuje rezort v materiáli.

Náklady na obstaranie 152 kusov vozidiel vrátane trenažérov a simulátoru sú v závislosti od vybraného variantu v rozmedzí od vyše 1,5 miliardy eur s DPH do viac ako 1,6 miliardy eur s DPH. MO poukazuje, že ide o sumu bez školení, bez logistickej podpory, súprav náhradných dielov, munície a nákladov na infraštruktúru.

„Pásové bojové obrnené vozidlá a pásové obrnené vozidlá svojím takticko-operačným určením, technickými parametrami, zbraňovými systémami, výbavou a balistickou ochranou spĺňajú kritériá strategického projektu v oblasti vyzbrojovania,“ ozrejmilo ministerstvo. Dodalo, že obstaranie týchto vozidiel je najvýznamnejším krokom k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu.

MO dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite