Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma zvýšenia platov učiteľov ešte nie je uzatvorená, vyhlásil Gröhling po rokovaní vlády

.sita .slovensko

V priebehu budúceho týždňa by mal mať minister školstva Branislav Gröhling (SaS) spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) stretnutie k téme platov učiteľov.

Téma zvýšenia platov učiteľov ešte nie je uzatvorená, vyhlásil Gröhling po rokovaní vlády SITA/Branislav Bibel

téma zvýšenia platov učiteľov ešte nie je podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) uzatvorená. Po rokovaní vlády tiež zhodnotil, že dnešná debata o danej téme bola konštruktívna a pokojná. Dohodli sa, že nasledujúce dni si opätovne sadnú za stôl a vysvetlia si svoje postoje. V priebehu budúceho týždňa by mali mať spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) stretnutie k téme platov učiteľov. Dodal, že na stretnutí sa možno zúčastní aj minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).

Minister uviedol, že učiteľom by sa mali platy zvýšiť zatiaľ o tri percentá, a to na základe kolektívneho vyjednávania. „Tento týždeň sme mali rozporové konanie s úradom vlády a ministerstvom financií, ktoré má v gescii tento návrh, pretože túto čiastku trojpercentného zvyšovania od 1. júla nemáme v rozpočte ministerstva školstva,“ povedal Gröhling s tým, že tieto peniaze musí získať ministerstvo financií. Podľa jeho slov dostali prísľub, že sa budú hľadať mimo ministerstva školstva. Šéf rezortu školstva chce však následne debatovať o zvýšení platov o desať percent od januára 2023.

minister Krajniak nesúhlasí s tým, aby sa o 10 percent zvyšovali len platy učiteľov

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) nesúhlasí s tým, aby sa o 10 percent od júla tohto roka zvyšovali platy len učiteľom. Upozornil na to, že nízke platy majú aj zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb. „Určite v tom návrhu chceme vidieť aj zvýšenie platov zamestnancov sociálnych služieb, platov zamestnancov úradov práce, Sociálnej poisťovne, či inšpektorátov práce," povedal po stredajšom rokovaní vlády. Očakáva, že sa vláda bude zaoberať celkovou dohodou o zvyšovaní platov v štátnej a verejnej správe. Platy v štátnej a verejnej správe sa majú podľa kolektívnej zmluvy z konca minulého roka zvýšiť od júla tohto roka o 3 percentá.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite